Acasa Breaking News Dublu Cesar pentru filmul lui Mihaileanu

Dublu Cesar pentru filmul lui Mihaileanu

scris de Ziua Veche
9 afisari

.Sunetul si coloana sonora (de Armand Amar) a lungmetrajului “Concertul” de Radu Mihaileanu i-au adus acestuia doua Premii Cesar, acordate sambata in cadrul unei festivitati desfasurata la Theatre du Chatelet din Paris, anunta presa franceza. Filmul cineastului de origine romana a avut, per total, sase nominalizari la echivalentul francez al Oscarului. Peste jumatate din povestea lui Andrei Filipov a fost filmata in Romania (studiourile Castel Film, Institutul „Ana Aslan”, Arenele Romane s.a.), iar restul la Moscova si Paris. Filipov, dirijor al orchestrei Teatrului Balsoi si cel mai mare profesionist in domeniu din Uniunea Sovietica, concediat in plina glorie pentru ca a refuzat sa se desparta de muzicienii sai evrei. Insa si peste 30 de ani el lucreaza tot la Balsoi, dar ca om de serviciu. Intr-o noapte, in timp ce curata biroul directorului, sustrage un fax prin care orchestra era invitata sa cante la Paris. Moment in care ii incolteste o idee. Isi cheama fostii colegi si le propune ca, impreuna, sa fie Orchestrei Balsoi care merge la Paris. In Romania, “Concertul” a avut premiera in noiembrie trecut. Radu Mihaileanu a mai fost nominalizat la premiile Cesar in 1999, pentru scenariul filmului „Trenul vietii ” si in 2006, pentru „Traieste”, cand a si castigat trofeul pentru cel mai bun scenariu original. Marele castigator a fost filmul „Profetul” de Jacques Audiard.

0 comentariu

Antieuropeanul 27-06-2010 - 13:56

Nu avem mari proprietari autohtoni, mari industriasi si fermieri, care aparadu-si interesele lor, sa le apere si pe cele nationale. De fapt nu mai avem nimic in domeniul productiv. Iar 99% din populatie este de o prostie inimaginabila. Cu astia nu se poate face nimic.
Suntem batjocoriti de cateva sute de indivizi aflati prin rotatie la conducerea tarii, de marionetele aduse la putere de forte straine, care vor sa atomizeze Romania.

Europeanuul 27-06-2010 - 19:56

Eu fac parte din noua generatie. La sfarsitul anilor ’89 Romania se numara printre tarile cu cel mai scazut nivel de viata din Europa. Cand eram intrebat despre nationalitatea mea raspundeam cu jumatate de gura (de rusine)

Azi, Romania cu toate ca e declarata o economie de piata functionala nu face inca fata presiunilor concurentiale de pe piata europeana Competitivitatea actuala a Romaniei se bazeaza doar pe forta de munca ieftina si inca mai pe banii trimisi in tara de romanii plecati la munca in strainatate.
Intr-o competitie regionala (si globala) competitivitatea se reflecta in capacitatea de atragere a investitiilor directe, mediul legislativ si al afacerilor, capacitatea de crestere a productivitatii si a valorii adaugate, infrastructura, disponibilitatea resurselor naturale si umane si nu mai putin nivelul de viata.

We will rock you!
http://www.youtube.com/watch?v=plRiGkYGGe0

Antieuropeanul 28-06-2010 - 04:19

Eu cred ca esti o sluga a noilor stapani, cei din Vest. Vii cu lozinci putrede, cu teoria „comunismului de tip nou”. Sustii niste aberatii, pe care ni le prezinti ca pe ultimele „descoperiri ale stiintei”, si nici nu pari a fi prea inteligent. Te comporti ca jegurile pe care le trimiteau comunistii la sate, in anii ’50, ca sa-i convinga pe tarani sa se „intovaraseasca”.
Daca chiar esti mai tanar decat mine, cum afirmi, pot sa-ti spun ca esti produsul degradarii morale si materiale de dupa anii ’70, generata de clanul Ceausescu (niste inculti!).

Cat despe afirmatiile tale, de genul „Azi, Romania cu toate ca e declarata o economie de piata functionala…”, nu pot decat sa trag concluzia ca ai o minte slaba, sau ca mananci ce nu trebuie, pentru un amarat de ciubuc pe care il iei. Acum Romania are economie „de piata”, dar de piata de desfacere a gunoaielor scumpe fabricate in Occident. Toata infrastructura industriala, care ne asigura independenta tarii si locuri de munca, a fost data jos. Suntem o colonie a vesticilor si o rampa de lansare a rachetelor termonucleare americane, indreptate contra rusilor si poate chiar impotriva tarilor mari din vestul Europei. Suntem regulati de toti, in toate pozitiile, dupa care suntem scuipati.

ValVerde 28-06-2010 - 06:04

Dedici 90% din mesaj ca sa-l ataci personal pe Europanul
Dupa care declari (citez):

„Suntem o colonie a vesticilor si o rampa de lansare a rachetelor termonucleare americane, indreptate contra rusilor si poate chiar impotriva tarilor mari din vestul Europei. Suntem regulati de toti, in toate pozitiile, dupa care suntem scuipati.”

Ai vreo idee personala?
De ce va scuipa cei care va reguleaza? Nu te consideri bun nici macar pentru asta? Doar nu ai nevoie de multa pricepere sau talent…cu atit mai putin educatie…

Sa-ti spun un secret…cred ca esti in minoritate cind te plingi ca te reguleaza si pe urma te scuipa….
Nu esti reprezentativ.

Sint multi romani care nu se considera regulati de nimeni impotriva vointei lor…
In cazul tau e imaginatie sau dorinta reprimata?

Daca nu esti M_D_L, cauta-l pe forum.
Aveti idei similare. Puteti sa va tineti de mina si sa plingeti in cor. Acum stiu de unde vine expresia romaneasca „fu..ta si cu banii luati”

oblioo 28-06-2010 - 06:43

Textul care ne interesează este al unei „circulări” legionare, text rostit de Corneliu Zelea Codreanu în ziua de 24 octombrie 1937. Data trebuie ţinută minte, căci este ziua în care gândirea românească a marcat un record de altitudine, un record cel puţin naţional, dacă nu cumva mondial!… Ca şi alte mari isprăvi ale spiritului românesc, nici aceasta nu a fost preţuită la „justa ei valoare”. A fost trecută cu vederea într-un mod cu totul …explicabil: evenimentul s-a produs cu ocazia inaugurării unui restaurant, a unei cârciumi aşadar. Câte vorbe mari nu se spun într-o cârciumă?! O cârciumă românească! Risipa la români de inteligenţă şi har prilejuită de deşertarea paharelor este cotidiană şi nu este egalată de nicio sesiune academică!… De data aceasta ne aflăm însă în lumea legionară, lume în care deşertatul paharelor se făcea cu o cumpătare oareşicât ne-românească. Drept care mă văd obligat să schimb tonul şi să îndepărtez de la mine ispita frivolă a invocării lui Bachus. Ci despre altceva este vorba, despre inaugurarea la Predeal a unei pensiuni, a unei cabane, pusă la dispoziţia montagnarzilor. Predealul interbelic arăta mult diferit de cel cunoscut azi. Nu era o aglomerare haotică de vile imense şi discoteci zgomotoase. Ici colo câte o cabană, peisajul era încă funcţional, dându-ţi de veste cât de sus te aflai, la cumpăna dintre două urcuşuri, astfel că de oriunde veneai, ajuns pre deal, simţeai nevoia să-ţi tragi oleacă sufletul. Pentru aşa ceva fusese gândit şi popasul legionar, pensiunea la care drumeţul putea să tragă cu tot dragul.

oblioo 28-06-2010 - 06:44

Căpitanul a avut o relaţie specială cu muntele, iar de aici, foarte probabil, o anumită comuniune sufletească mai aparte cu cei care urcă spre vîrful muntelui ca pe un drum iniţiatic, accesibil numai celor care îi simt nevoia. La cabană se putea ajunge după ore de urcuş pe jos, fără altă răsplată sau chemare decât a priveliştii măreţe şi a primenirii sufleteşti. Cititorul acestor rânduri trebuie să reconstituie decorul alpin de odinioară, azi înecat în emisii de eşapament şi de manele, pentru a înţelege şi trăi cuvîntul rostit de Căpitan. Îl transcriu întocmai, cu titlul pe care îl poartă în publicaţiile legionare:

Predeal, 24 Octombrie 1937

LA INAUGURAREA PENSIUNEI LEGIONARE DIN PREDEAL

Camarazi şi prieteni ai mişcării noastre.

Am deschis acest restaurant la Predeal pentru ca tinerii din Mişcarea Legionară să aibă în a lor stăpânire un picior de pod la cel mai bun aer al României.

Vor şti deci că ceea ce mai înainte pentru ei era o imposibilitate, de azi nu mai este. Vor putea urca aici şi sta cu un preţ redus sau în schimbul serviciilor pe care le vor face.

Îşi vor reface sănătatea sau îşi vor dubla puterile, pentru ca să le pună pe toate în serviciul patriei şi al biruinţei legionare.

Aceste capete de pod se întreţin întotdeauna cu jertfe materiale, de organizaţii, guverne, sau state. Dacă noi însă prin comerţ vom putea realiza şi un cât de mic beneficiu, întreprinderea noastră de astăzi îşi va fi atins şi chiar întrecut scopul propus.
Camarazi şi prieteni.

În acest restaurant veţi mânca toată lumea la fel, aceleaşi feluri de mâncare, dar veţi plăti după puteri. Între un minimum şi un maximum fixat de noi cel sărac va plăti mai puţin, cei mai bogaţi vor plăti mai mult, după cum sunt retribuiţi, după greutăţile familiare etc.

oblioo 28-06-2010 - 06:45

Dacă unul va zice: Eu n’am nici un ban – nu va plăti nimic. Pentru că nu e drept ca cineva să moară de foame, ne vom interesa de ce n’are, pentru ca să-l punem la treabă şi să-l facem să aibă.

Cine va judeca cât trebuie să plătească un client? El singur, clientul. Atât am judecat că pot, atât cred eu că e drept să plătesc. Judecata lui este fără apel.

Iubiţi camarazi,

Un principiu al Justiţiei spune:

„Nimeni nu poate fi judecător în propria sa cauză”.

Răspund: Principiul înjoseşte omenirea, pentru că îl consideră pe om laş sau hrăpăreţ. Aşa e omul. Dar eu nu vorbesc de cum este omul, ci de cum poate şi trebuie să fie. Într’o omenire înălţată, omul nu numai că poate, dar trebuie să fie propriul său judecător. Omul trebuie să se judece singur, să aibă curajul şi loialitatea de a da fiecărui ceea ce este al său, adică de a fi drept. Omul judecător în propria sa cauză, drept şi sever cu sine însuşi.

La temelia unei ţări trebuie să fie omul drept şi e bine să începem să facem şcoală în această direcţie. Cu acestea zise, Restaurantul de la Predeal este deschis şi toţi câţi sunteţi aici, săraci sau bogaţi, sunteţi invitaţii noştri la masă.

La ceea ce avem şi cât avem.

C. Z. C.

Un text extraordinar, faţă de care exegeţii şi partizanii legionarilor s-au arătat la fel de nereceptivi ca şi adversarii. Puţine sunt documentele legionare care vin atât de convingător în sprijinul cunoscutului text al lui Mircea Eliade privitor la profunda revoluţie spirituală pe care a iniţiat-o şi a dus-o până nesperat de departe Corneliu Zelea Codreanu şi camarazii săi. Textul nu-şi propune să fie doctrinar şi de aceea, probabil, a fost trecut cu vederea chiar şi de legionarii preocupaţi să fixeze, pentru posteritate, reperele şi “cotele” moştenirii legionare.

oblioo 28-06-2010 - 06:47

„În acest restaurant veţi mânca toată lumea la fel, acelaşi fel de mâncare, dar veţi plăti după puteri “. . . Sublinierea îi aparţine autorului, celui care semnează la finele textului: C.Z.C., ceea ce dovedeşte că era perfect conştient de însemnătatea precizării, a regulii pe care o instituia. Cred că rar mai apar alte cuvinte ale Căpitanului subliniate, în celelalte circulare.

Valoarea acestui text, a cuvintelor subliniate, rezultă din realitatea, din faptele petrecute întocmai, pe care le consemnează ca atare. În texte doctrinare, utopice, când până deunăzi ne jucam imaginând societatea perfectă, se ajunsese la formula de maximă moralitate: “de la fiecare după posibilităţi, fiecăruia după nevoi”, a cărei realizare o vedeam, cu totul iluzoriu, într-un viitor îndepărtat şi nesigur.

Iată însă că în toamna lui 1937 această utopie devenise fapt împlinit, la Predeal, la pensiunea legionară deschisă nu de nişte bogătaşi filantropi, ci de membrii celui mai sărac partid din România. „Veţi plăti fiecare după puteri !” Chiar şi cel care nu are cu ce plăti va fi omenit, îngăduindu-i-se să mănânce alături de ceilalţi. Şi asta „pentru că nu e drept ca cineva să moară de foame”. Iar cine are cu ce plăti va plăti cât crede el că merită să plătească ! „Judecata lui este fără apel”.

Cer îngăduinţa onor cititorilor acestor rânduri, îndemnându-i acum, lăsând o clipă textul din mână, să mediteze asupra a ceea ce se petrecea la pensiunea legionară din Predeal . . . Acest răgaz, pentru adunarea gândurilor, îl oferă şi Căpitanul cititorilor săi, cititori ai circularei. În acest punct el face o pauză, marcată prin adresarea directă din mijlocul textului : Iubiţi camarazi. . . După care urmează un moment de culme al gândirii legionare : contestaţia adusă unui bine cunoscut principiu de drept roman, unanim acceptat de toată planeta, de toată suflarea omenească şi niciodată pus în discuţie : Nimeni nu poate fi judecător în propria sa cauză.

oblioo 28-06-2010 - 06:48

Răspunsul, tună vocea Căpitanului : Principiul acesta înjoseşte omenirea ! Este un principiu care se naşte dintr-o părere foarte proastă despre om, din prezumţia de vinovăţie: omul este laş şi hrăpăreţ! Numai neîncrederea în om poate întemeia acest principiu. Principiu valabil numai în măsura în care omul este prin natura sa sperjur, mincinos, vicios, egoist, dispus la impostură şi hoţie, poate chiar şi la crimă dacă ar avea garanţia că nu va putea fi dovedit ca hoţ sau criminal ori impostor !

Parcă niciodată nu a fost Căpitanul atât de profetic, rostindu-se în cel mai pur elan cristic : “eu nu vorbesc de cum este omul, ci de cum poate şi trebuie să fie!”. Şi iată viziunea la care se ridică Codrenu, nu în singurătatea unei meditaţii, ci în banalul discurs inaugural al unei „unităţi comerciale” : „Într-o omenire înălţată, omul nu numai că poate, dar trebuie să fie propriul judecător. Omul trebuie să se judece singur, să aibă curajul şi loialitatea de a fi drept. Omul judecător în propria sa cauză, drept şi sever cu sine însuşi”.

Să negi valabilitatea vestitelor principii de drept roman este un semn că legionarii, prin ceea ce şi-au propus, dar şi prin ceea ce au reuşit să facă, au revoluţionat gândirea socială, conştiinţa umană. Revoluţia naţională, pe care, în acel veac al 20-lea, numai legionarii au conceput-o în spirit, în inimile lor, ale oamenilor, a fost reală, petrecută, întâmplată. Repet : titlul de mare glorie românească nu este atât faptul că legionarii au fost români şi au imaginat şi realizat revoluţia legionară fără inspiraţie sau susţinere din străinătate, cât mai ales împrejurarea că aceşti vizionari idealişti au găsit înţelegerea şi adeziunea a câtorva milioane de români, a poporului român este cu totul extraordinar şi de a se mândri tot românul în veacul veacurilor!

oblioo 28-06-2010 - 06:49

Oriunde în lume să se fi născut, Căpitanul nu ar fi fost urmat de atâta lume, lume de cea mai bună calitate! Revoluţia legionară se poate spune că a reuşit peste aşteptări! Ţara toată l-a urmat pe Căpitan, i-a dat crezare şi ascultare! Asasinarea Căpitanului şi a căpeteniilor legionare nu înseamnă eşecul legionarismului! E ca şi cum un chirurg efectuează o operaţie dificilă, pacientul rezistă operaţiei, se simte bine, pleacă acasă pe picioarele sale, dar este călcat pe trecerea de pietoni de un şofer beat şi iresponsabil. Faptul că pacientul a murit şi n-a mai ajuns acasă nu înseamnă că operaţia nu a reuşit! . . .

În 1937 Ţara a votat, practic, cu legionarii, consemnând astfel biruinţa legionară! Faptul că regele poltron şi criminal a anulat alegerile nu înseamnă nimic în absolut, în ordinea morală a lumii, dinaintea lui Dumnezeu. Da, pe plan istoric, al mizeriei trăite, instaurând regele dictatura, unii ar putea spune că legionarii au pierdut, iar meciul politic a fost câştigat de Carol al II-lea.

În numai 10 ani, cei cinci întemeietori ai Legiunii Arhanghelul Mihail se făcuseră un milion de români gata să jertfească pentru Iisus şi Neam! Pentru tot ce are omul mai bun, mai frumos şi mai drept!…

Cu alte cuvinte, poporul român a fost în stare să vadă ceea ce era de văzut şi să priceapă ceea ce era de priceput, în ceasul cel mai înalt al istoriei sale, al celei mai teribile încercări. Poporul român a fost demn de propriii săi copii, a fost la înălţimea norocului pe care Dumnezeu i l-a dat ca din sămânţa sa să răsară oameni ca Moţa şi Marin, Nae Ionescu şi Mircea Eliade, Ţuţea şi Ghinea, Gyr şi Noica, infirmând vechiul şi tristul adevăr că nimeni nu e profet în ţara lui. Corneliu Zelea Codreanu a fost recunoscut de români ca profet şi ca purtător al Cuvîntului întemeietor, al Logosului. Şi românii l-au urmat şi s-au jertfit alături de Căpitan şi întru Căpitan.

oblioo 28-06-2010 - 06:52

Principiul sub a cărui tutelă Căpitanul inaugurează comerţul legionar ne obligă să facem şi alte conexiuni, deloc forţate. Principiul afirmat de Corneliu Zelea Codreanu aminteşte, repet, de predica de pe Munte, de care se apropie mai mult decât orice alt text rostit în limba română. M-aş bucura să fiu contrazis cu îndreptăţire şi să mi se arate alte texte…

În mod sigur principiul enunţat la Predeal se înrudeşte cu unul dintre cele mai importante precepte pitagoreice: „Faptele de care te-ai putea ruşina să nu le săvârşeşti nici în prezenţa altora, nici când eşti singur şi nimeni nu te vede. Şi, mai presus de orice, respectă-te pe tine însuţi!” (s.n.) Citise oare Căpitanul Versurile de aur pitagoreice? Sau pe alţi autori antici sau moderni care au glosat pe marginea celebrului text? Ori se exprima aşa sub imperiul unei moşteniri spirituale pe care mentalul popular românesc, ca descendent al celui arian, a dus-o mai departe, mai sus, atunci când a imaginat ciudata reacţie de solidaritate umană tipic românească: să-ţi fie ruşine de ruşinea altuia… Mai curând am vedea în comportamentul „cristic” al Căpitanului împlinirea unui model moral românesc curent întruchipat de Făt Frumos… Nu erudiţia îl duce pe C.Z.C. la aceste performanţe sufleteşti(sic!), ci capacitatea sa de a fi „suflet din sufletul Neamului” său.

oblioo 28-06-2010 - 06:53

Să apelăm, concluziv, şi la comentariul din introducerea la tratatul de etică al gânditorului stoic Hierocles, trăitor pe vremea împăratului Hadrian, potrivit căruia respectul faţă de tine însuţi este „singura raţiune care ne poate depărta de faptele urîte, de rău”. Şi continuă: „Dacă înveţi să te respecţi pe tine însuţi, tu vei avea mereu alături de tine un paznic intim şi prietenos de care te vei feri şi pe care nu-l vei putea evita.(…) Fii, aşadar, pentru tine însuţi paznicul cel mai intim şi, cu ochii mereu la acest paznic credincios, vei începe să te depărtezi de rău. Respectul faţă de tine însuţi te va depărta de tot ce este ruşinos şi nedemn pentru o fiinţă care gândeşte”…

Text scris de Ion Coja
http://www.ioncoja.ro/2010/06/predica-de-pe-munte-a-capitanului/

M_D_L 28-06-2010 - 07:44

Sunteti de serviciu astazi ? Ce mai este nou prin Israel ? Vad ca nu mai puteti de dorul meu. Aveti inregistrate toate „cuvantarili” pe care le-am tinut pe forum ? Sa-mi dati o masa la restaurant, pentru ca daca n-as fi eu, ati ramane fara loc de munca la serviciul dumneavoastra, de la Biroul Dezinformare.

M_D_L 28-06-2010 - 07:54

Sunteti aceeasi persoana cu doamna B.D. ?
Nu mai fiti asa de incordat(a) si luati un „algocalmin”, marca Ion Creanga.

http://www.youtube.com/watch?v=PKavW4wgvQI

Europeanuul 28-06-2010 - 08:11

Antieuropeanule, nu-mi place sa ma repet, adevarul este ca industria Romaniei despre care vorbiti era deficitara (lucrau pe minus) La sfarsitul anilor 89 Romania si Albania se numarau printre tarile cu cel mai scazut nivel de viata din Europa –asemanator cu cel din lumea 3a. Este o evidenta clara ca intreprinderile cu capital major de stat nu sunt productive si competitive (politicizare, lipsa interesului la nivel managerial, politicizare, furturi, capusare, etc sunt factorii care domina astfel de intreprinderi)

In conditiile globalizarii, experienta la nivel mondial denota ca, in tarile in curs de dezvoltare, saltul investitional in economie a inceput cu venirea capitalului strain (in majoritatea tarilor emergente capitalul domestic a fost insuficient, in multe tari precum Romania a fost chiar inexistent) Atragerea investitiilor directe (ID) este procesul care asigura, in mare masura, prosperitatea economica, sociala si stabilitate politica a fiecarei tari. Ce este asa de greu de inteles?

Ar fi bine sa reflectezi putin asupra factorilor determinanti ai atragerii investitiilor in economia nationala precum si la diferentele evolutiei economice (sociale si politice) dintre Romania si alte tari emergente din fostul bloc de est (Slovenia, Polonia, sau Cehia- de exemplu). Tineti in continuare cursul miticilor cu populisme de genul : Nu ne vindem Tara ! Sau crearea unui mediu prielnic afacerilor si investitiilor directe este un fenomen care pune in pericol insasi existenta natiei romane- vin strainii sa va reguleze!

P.S.
Cand ceausistii au parasit scena eram copil. Nu am apucat sa fac parte din clasa aia muncitoare despre care vorbesti, o clasa de oameni care de fapt mergeau mai putin la munca si mai mult la servici (pe vremurile alea parca asa se spunea, sau nu?)

1 2 3 4

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult