Acasa Breaking News Duminca Ortodoxiei

Duminca Ortodoxiei

scris de Ziua Veche
9 afisari

.In prima duminica din Postul Mare, in „Duminica Ortodoxiei”, in toate Bisericile Ortodoxe se va oficia Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Aceasta Liturghie, una dintre cele trei existente in cultul ortodox, se oficiaza numai de 10 ori pe an. In Postul Sfintelor Pasti ea se oficiaza in primele 5 duminici ale acestuia, transmite Basilica.ro.


Duminica Ortodoxiei sau Duminica biruintei Ortodoxiei este sarbatorita in prima duminica a Postului Mare. Este sarbatoarea victoriei cinstitorilor sfintelor icoane asupra celor care doreau inlaturarea lor din cultul Bisericii. Ca multe dintre ereziile secolelor primare ale Bisericii, iconomahia sau lupta impotriva icoanelor a reprezentat o incercare de a altera caracterul religios al Evangheliei si al Revelatiei crestine. Cinstirea sfintelor icoane a fost restabilita la Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Niceea, in anul 787, atunci cand au fost anatematizati si cei care luptau impotriva lor.

Mai multe informatii privind cultul sfintelor icoane a oferit domnul Ionut Tudorie, lector al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti: „La Niceea, in anul 787, raspunsul teologic este cel care pleaca de asemenea de la intruparea lui Hristos. Reprezentarea in chip antropomorfic a lui Hristos este tocmai o intarire a realitatii intruparii lui Hristos. Nu este o intrupare iluzorie, asa cum spun dochetistii, ci este o intrupare temeinica, reala, corecta si o intalnire perfecta intre divinitate si umanitate. Iar faptul ca noi reprezentam in chip iconic doar partea umana a lui Hristos nu este o distrugere a acestei unitati intre cele doua firi ale in Hristos, ci este doar o incercare de a ne pune in fata o reprezentare a Prototipului catre care noi de altfel ne si indreptam rugaciunile si cultul special”, informeaza TRINITAS TV.

Instituita in secolul al IX-lea, aceasta sarbatoare este inchinata biruintei dreptei credinte asupra celor care nu cinsteau icoanele si asupra tuturor ereziilor. La 4 martie 843, Sinodul convocat la Constantinopol de Patriarhul Metodie, in timpul imparatesei Teodora, confirma hotararile celor sapte Sinoade Ecumenice si consfinteste definitiv cultul icoanelor in Biserica.

La 11 martie, in prima duminica a Postului Mare din anul 843, deciziile Sinodului din 4 martie au fost proclamate in mod solemn. Este momentul cand se instituie Duminica Ortodoxiei, pentru a sublinia biruinta dreptei credinte asupra iconoclasmului dar si asupra tuturor ereziilor in general.

Sarbatoarea face in primul rand trimitere la faptul istoric petrecut la 11 martie 843. Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS, parintele profesor universitar Sterea Tache, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti: „Face trimitere in primul rand la momentul in care imparateasa Teodora stabileste data care a consemnat biruinta invataturii crestine ortodoxe referitoare la icoane. De ce vorbim de biruinta? Pentru ca in secolele al VIII-lea si al IX-lea s-a dus o lupta crancena intre aparatorii icoanelor si iconoclasti, adica cei care voiau sa le distruga. Deci, ea marcheaza acest eveniment. Pe de alta parte Biserica a luat hotararea ca sarbatoarea aceasta inchinata Ortodoxiei sa fie asezata in prima duminica din Postul Mare, pentru a reaminti momentul istoric la care ne-am referit pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru a reaminti eforturile tuturor celor care au luptat si s-au jertfit, iar multi dintre ei si-au dat chiar viata pentru pastrarea si impunerea integritatii credintei noastre ortodoxe”.

Sarbatoarea Duminicii Ortodoxiei face trimitere insa si la dimensiunea practica reprezentata de locul si importanta icoanelor in Biserica Ortodoxa: „N-am putea sa vorbim de o teologie ortodoxa autentica fara icoane. De ce acest lucru paradoxal pentru unii sau surprinzator? Pentru ca invatatura despre icoane este foarte strans legata de hristologie. Icoana reprezinta faptul fundamental ca Dumnezeu Cuvantul se intrupeaza. Deci, ia chip de om din iubire pentru oameni, pentru a-i ajuta pe oameni sa ajunga la asemanarea cu Dumnezeu. Icoana este locul unei prezente harice. Deci, puterea, harul, lucrarea sau energia, prezenta si lucratoare in trupul sfantului sau in Trupul Mantuitorului Iisus Hristos, cata vreme a fost pe pamant se transfera, daca vreti, icoanei asa cum se transfera moastelor. Din cauza aceasta icoanele fac minuni”, a mai spus parintele profesor universitar Sterea Tache.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult