Acasa Breaking News Evaziune la balastiere

Evaziune la balastiere

scris de Ziua Veche
9 afisari

.Evaziunea fiscala la balastiere este estimata la un miliard de euro anual, a declarat Silvian Ionescu, seful Garzii Nationale de Mediu, vineri, intr-o conferinta de presa.


Garda Nationala de Mediu a initiat, anul trecut, un control tematic la balastiere, foarte solicitate pentru construirea de drumuri, dar nu numai. Verificarile facute au dus la 57 de sanctiuni si aproape 2,5 milioane de lei amenda. „Daca Agentia Nationala de Resurse Minerale ar introduce obligativitatea cantarelor la deschiderea balastierelor, evaziunea fiscala in acest domeniu ar putea disparea”, a precizat Silvian Ionescu. El a spus ca cererea de agregate, precum nisipul si pietrisul, ar putea sa scada, daca, la deszapezirea drumurilor nu s-ar mai folosi astfel de materiale, interzise, de altfel, in Uniunea Europeana. Ionescu a precizat ca tarile comunitare folosesc numai sare si carbonat de calciu, nisipul fiind considerat prea corziv pentru drumuri. GNM si CNADR urmeaza sa aiba discutii, saptamana viitoare, pe tema compozitiei materialului antiderapant , care sa se finalizeze cu schimbarea ordinului ministerial in domeniu.

 

In ultima perioada, autoritatile locale au interzis aruncarea zapezii in ape, cel putin in Bucuresti, pe motiv ca polueaza Dambovita cu sare si nisip. Silvian Ionescu si-a aratat nemultumirea cu privire la aceasta decizie a autoritatilor locale, dar considera ca, cel putin pentru Bucuresti, nu se poate aplica masura, din motive tehnice. Capitala beneficiaza de un canal colector pentru apele uzate, dar care, in unele locuri, este colmatat 85%. „Acum trei luni, scafandrii au filmat canalul colector. S-a constatat ca acolo a fost lasat un buldozer, iar circa 20% dintre macaralele folosite la construirea casatei colectaote sunt tot acolo. Expertii considera ca trebuie mai multe zeci de milioane de euro pentru decolmatarea casetei. Probabil de aceea este interzisa aruncarea zapezii in Dambovita, pentru ca instalatia nu poate duce surplusul de apa”, a completat seful Garzii de Mediu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult