Acasa Breaking News Festivalul de la Woodstock s-a mutat la Bucuresti

Festivalul de la Woodstock s-a mutat la Bucuresti

scris de Ziua Veche
2 afisari

Woodstock, locul unde in urma cu peste 40 de ani a avut loc cel mai important festival de rock care a renumit celebritati ale genului precum Jimi Hendrix, Santana, Joe Cocker, The Band, s-a mutat pentru o seara la Sala Palatului.

 

 

Pe 15 august 1969, in vecinatatea localitatii Woodstock, s-a organizat un festival de muzica blues-rock. Organizatorii se asteptau la 60.000 de persoane, dar au participat aproape jumatate de million. Fortele de ordine au fost depasite, cei prezenti putand sa se bucure de concerte gratuit. Woodstock 1969 a devenit reprezentativ pentru intreaga suflare culturala americana, dar mai ales pentru cultura rock. Anul trecut concertul care urma sa marcheze implinirea a patru decenii de la legendarul festival a fost anulat din cauza lipsei de fonduri. Dar formatia Ten Years After, care a reusit sa cucereasca publicul de la Woodstock cu melodia “I’m going home” a pornit intr-un turneu care a inclus si Romania.

Luni seara soseau in fata Salii Palatului “microbuze Woodstock” care aduceau spectatori din toate colturile tarii. Autocarele nu erau ticsite de oameni ca acum 40 de ani, numarul spectatorilor fiind de aproximativ 3000. Si nici nu erau asa tineri ca cei de la festivalul american (as putea spune ca media publicului era trecuta de a doua tinerete), dar spectacolul oferit de cei de la Ten Years After a intrecut orice asteptari. Cei trei membri veterani ai formatiei, Leo Lyons, Ric Lee si Chick Churchill, desi au peste 60 de ani, au dovedit o vitalitate ca la 20. Iar Joe Gooch, cel mai proaspat muzician al formatiei, desi dintr-o alta generatie, s-a acomodat perfect, cantatul alaturi de membrii mai in varsta reprezentand dupa cum spunea chiar el “o interesanta interactiune si probabil un avantaj”. Desi acesta prefera sa cante in cluburi, deoarece “atmosfera este mult mai intima”, dupa primele melodii a reusit sa acapareze publicul, care a fredonat alaturi de el.

Primii pe scena au urcat cei de la formatia romaneasca Riff care au interpretat un colaj de piese. Ultima piesa cantata de acestia, “Ploua la Woodstock” anunta ceea ce avea sa urmeze.

Formatia Ten Years After a urcat pe scena in uralele publicului, pe care l-au salutat si i-au multumit de mai multe ori de-a lungul concertului in limba romana. Primele piese, desprinse de pe cel mai recent LP – „Evolution” (“nu revolution,a glumit Leo Lyons”) , ce da si numele turneului, au avut darul de a incinge atmosfera pentru ca aceasta sa devina de-a dreptul exploziva o data cu interpretarea piesei devenita deja istorie: „I’m going home”.  Au urmat melodii precum „King of the blues”,” Hear me calling”, „I’m coming on”, „Love like a man” si bineinteles „I’d love to change the world”, in fata unei sali entuziasmate pana la extrem. Recitalurile de chitare si baterie au reusit sa ridice sala in picioare. Formatia a oferit un concert de doua ore, dupa care putem spune “da, ne-am fi dorit sa fim acolo…” (n.r. la Woodstock) ca drept raspuns la intrebarea pusa de trupa. Dupa spectacol membrii formatiei au oferit autografe pana spre miezul noptii. Cei care au ratat concertul organizat de catre Agentia Vreau Bilet, il vor putea urmari in curand pe postul de televiziune TVR2. In aceasta seara se vor bucura de magia muzicii Ten Years After polonezii, formatia avand programat un concert la Cracovia. Singurul lucru pe care il mai pot spune despre concertul de la Sala Palatului ar fi in concordanta cu versurile celor de la Riff: “de fapt ce am trait a fost un vis….”

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult