Acasa Breaking News Incep Jocurile Olimpice de iarna Vancouver 2010

Incep Jocurile Olimpice de iarna Vancouver 2010

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Cea de-a XXI-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna va incepe pe 12 februarie la Vancouver. Ceremonia de deschidere este programata pentru ora 04:00 (sambata dimineata), ora Romaniei. Delegatia tarii noastre cuprinde 29 de sportivi, 15 antrenori si cinci oficiali, cu patru sportivi in plus fata de editia precedenta de la Torino, informeaza Agerpres.


Seful de misiune este Alexandru Epuran. Romania participa cu o delegatie medie, la noua discipline, bob, biatlon, sanie, skeleton, schi alpin, schi fond, schi acrobatic (freestyle), short track si patinaj artistic.
Delegatia romana are in componenta: biatlonistele Reka Ferencz, Mihaela Sabina Purdea, Dana Elena Plotogea, Eva Tofalvi si Alexandra Raluca Stoian, trei sportivi la schi alpin – Edit Miklos, Ioan Gabriel Nan si Dragos Staicu, trei la schi fond – Monika Gyorgy, Petrica Hogiu si Paul Constantin Pepene, sase boberi – Ioan Danut Dovalciuc, Florin Craciun, Nicolae Istrate, Ionut Andrei, Alina Savin si Carmen Radenovic, la sanie vor concura Andrei Anghel, Cosmin Chetroiu, Paul Ifrim, Raluca Stramaturaru, Violeta Stramaturaru, Mihaela Chiras, Valentin Cretu, Ionut Taran, la patinaj artistic vom fi reprezentati de Zoltan Kelemen, de Maria Mazilu la skeleton, Katalin Kristo la short-track si Ruxandra Nedelcu la schi acrobatic.
Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a decis ca Eva Tofalvi, cea mai titrata biatlonista romana din toate timpurile, sa fie port-drapelul tarii noastre la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Primul sportiv roman care va intra in competitie va fi Dragos Staicu, in proba de coborare la schi alpin, pe 13 februarie (ora 21:45-23:30 la Bucuresti). El va fi urmat, la scurt timp, de biatlonistele Reka Ferencz, Dana Plotogea, Alexandra Stoian si Eva Tofalvi (ora 23:00), in proba de sprint 7,5 km.
Sportiva romana Violeta Stramaturaru si-a pierdut pentru scurt timp cunostinta in urma unui accident produs joi dupa-amiaza, la Whistler, in timpul antrenamentelor pentru proba feminina de sanie din cadrul Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver, dar leziunile suferite nu sunt grave.
La editia din 2006 de la Torino, unde am fost reprezentati de 25 sportivi, cele mai bune performante au fost obtinute de Gheorghe Chiper (patinaj artistic) – locul 14; stafeta feminina de 4×6 km biatlon (Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Mihaela Purdea, Alexandra Rusu) – locul 14 si de sanie dublu masculin (Radu Teodoru, Marian Lazarescu) – locul 15.
Cea mai buna comportare a sportivilor romani la Jocurile Olimpice de iarna s-a consemnat in 1968, la Grenoble, cand echipajul de bob dublu a cucerit bronzul, singura medalie din palmaresul Romaniei la olimpiadele albe. Cu 7 puncte si medalia de bronz, cucerita de Ion Panturu si Nicolae Neagoe, Romania se clasa pe locul 15 in clasamentul pe medalii si pe locul 16 in clasamentul pe puncte.
Pentru prima oara in istoria Jocurilor Olimpice, ceremoniile oficiale de deschidere si de inchidere a Olimpiadei albe se vor desfasura in sala. Este vorba despre BC Place Center, cu o capacitate de 55.000 de locuri. Sunt asteptati 10.000 de jurnalisti, audienta televizata fiind estimata la 3 miliarde de spectatori.
La cea de-a XXI-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver si-au anuntat participarea 2.762 de sportivi din 82 de tari. Sunt asteptati 500.000 vizitatori. Vor fi atribuite 86 de medalii de aur. Securitatea va fi asigurata de 15.000 de oameni, dintre care 4.500 de soldati canadieni, iar 25.000 de voluntari vor ajuta la buna desfasurare a competitiilor.
Pana in 2010, Jocurile Olimpice au fost gazduite de 41 de orase din 22 de tari. Vancouver este cel de-al treilea oras canadian care gazduieste Jocurile Olimpice, dupa editia de vara – Montreal (Quebec) 1976 si cea de iarna – Calgary (Alberta) 1988.
Vancouver a primit dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de iarna pe 2 iulie 2003, la cea de-a 115-a sesiune a Comitetului International Olimpic, de la Praga. Rezultatul a fost anuntat de presedintele CIO, Jacques Rogge, dupa turul al doilea de scrutin. Vancouver a devansat orasele Pyeong Chang (Coreea de Sud) si Salzburg (Austria).
Flacara Jocurilor Olimpice de iarna 2010 a fost aprinsa pe 22 octombrie 2009, la Olimpia (Grecia), in templul zeitei Hera, cu ajutorul unei oglinzi parabolice care a captat razele Soarelui. Pe 29 octombrie a fost predata oficial, la Atena, Comitetului de Organizare Vancouver (VANOC), in timpul unei ceremonii solemne, desfasurata in ritual antic, pe Stadionul Panathinaikos, locul primelor dispute olimpice moderne, in 1896. A fost adusa apoi cu avionul in capitala provinciei Columbia Britanica, Victoria, pentru a parcurge cel mai lung traseu intr-o singura tara din istoria Jocurilor Olimpice – 45.000 km timp de 106 zile. Flacara va ajunge pe stadionul din Vancouver in ziua de 12 februarie, cand va avea loc ceremonia de deschidere a Olimpiadei albe.
Programul olimpic cuprinde 15 discipline sportive: 8 pe gheata (hochei, patinaj viteza, patinaj artistic, curling, short track, sanie, skeleton, bob); 3 alpine (schi, schi acrobatic, snowboard) si 4 nordice (biatlon, schi fond, sarituri si combinata nordica). Au ratat includerea in program stafeta mixta biatlon, dublu mixt curling, echipe de schi aplin, echipe de bob si sanie, sarituri cu schiurile feminin.
La Vancouver debuteaza inca o disciplina olimpica, schi acrobatic (freestyle), o combinatie intre schiul fond si snowboard, cu elemente de freestyle, imprumutand de la primul sport olimpic ustensilele, schiurile si betele, iar de la cea de-a doua traseul, unul accidentat, cu denivelari pronuntate si dese. Deocamdata, aceasta disciplina, introdusa la Comisia executiva a CIO de la 28 noiembrie 2006, din Kuweit, are doar doua probe, salturi acrobatice si teren accidentat (moguls).
In clasamentul all time pe medalii conduce Norvegia, cu un total fabulos – 280 medalii, dintre care 98 de aur, 98 de argint si 84 de bronz, secundata de SUA – 216 (78-80-58) si URSS – 194 (78-57-59).
Jocurile Olimpice de iarna de la Vancouver se vor incheia pe 28 februarie.

 

0 comentariu

Rasputin 19-06-2010 - 17:05

…aşa crede el.
Prin anii 1950-60 se vindeau la raionul de jucării din magazine nişte obiecte numite „TROMPETĂ COPII” confecţionate din tablă, cu un muştiuc din lemn,
care aveau o lamelă vibratoare şi cînd suflai în ele scoteau un sunet asurzitor, absolut la fel cu aşa zisa vuvuzelă.
Cred ca cei mai în vîrstă care au avut copii işi mai amintesc.

Aşa că respectiva generatoare de zgomot a fost inventată de români!…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult