Acasa Breaking News Ministerul Muncii nu se baga in scandalul dintre ziaristi si patronate

Ministerul Muncii nu se baga in scandalul dintre ziaristi si patronate

scris de Ziua Veche
1 afisari

Ministerul Muncii nu se poate implica in renegocierea Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura mass-media, aceasta institutie fiind doar depozitarul actului semnat intre patronate si sindicate. „Conform prevederilor Legii nr.130/1996 republicata, privind contractul colectiv de munca, clauzele contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui, in conditiile legii, ori de câte ori partile convin acest lucru.


Ca atare, daca una din partile semnatare doreste renegocierea contractului sau ale unor clauze ale acestuia, o poate face numai cu acordul tuturor semnatarilor contractului, respectiv Uniunea Nationala a Patronatului Român (U.N.P.R.), Patronatul Presei Romedia si MediaSind. In cazul in care nu se obtine acordul pentru renegocierea contractului colectiv de munca, acesta isi produce efectele pâna la data implinirii termenului pe durata caruia a fost incheiat”, precizeaza Ministerul Muncii, intr-un comunicat de presa.

Ministerul Muncii mai precizeaza ca ” nu a fost sesizat in mod oficial de catre Patronatul Presei Române si Patronatul Presei Romedia cu o solicitare privind renegocierea contractului colectiv de munca la nivelul ramurii Mass-Media”.

Patronatele incalca legea

In urma cu cateva zile patronatele din mass-media s-au plans de conditiile foarte grele pe care acestea ar trebui sa le indeplineasca potrivit contractului colectiv de munca la nivel de ramura mass-media. „Hartuirea la care sunt supuse trusturile de presa prin controalele repetate ale Inspectoratului Teritorial de Munca, in Bucuresti si in tara, si interpretarea abuziva a clauzelor Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media si prin comunicatele de presa ale Mediasind cu privire la aplicabilitatea acestui contract, induc o anumita stare de teama in industria mass-media si genereaza o perceptie gresita cu privire la trusturile de presa, afectând imaginea si stabilitatea acestora”, se spune intr-un comunicat emis de Patronatul Presei Române si Patronatul Romedia.

Contractul colectiv de munca, negociat cu sindicatul MediaSind, este valabil pana in 2011 si cuprinde pe langa prevederile impuse de Codul Muncii si clauze speciale pentru aceasta ramura. Trebuie precizat ca, in ciuda faptului ca sporurile prevazute de Codul Muncii sunt obligatorii pentru orice ramura, exista patronate care nu le respecta nici macar pe acestea.

In complicitate cu Inspectoratele Teritoriale de Munca care inchid ochii la numeroase nereguli de acest fel, sunt patronate din mass media care platesc jurnalistii cu salariul minim pe economie incalcand astfel toate prevederile Codului Muncii si Contractului colectiv de munca la nivel de ramura mass-media.

Renegocierea salariilor nu amelioreaza criza

„Solutia propusa de catre cele doua patronate din presa privind renegocierea Contractului Colectiv de Munca in regim de urgenta nu poate fi viabila si corecta pentru angajatii din mass-media. Criza economica din presa nu se poate ameliora prin diminuarea sau suspendarea drepturilor câstigate pentru intreaga breasla”, se spune in comunicatul sindicatului din mass media, MediaSind.

Sindicalistii cred ca actualul CCM pentru mass-media este vazut de catre patronate drept un „tap ispasitor” pentru criza economica din acest domeniu si sustine ca „poate sa inteleaga disperarea unor patroni de presa in aceste vremuri tulburi, dar nu poate sa fie partasa la sacrificarea drepturilor tuturor angajatilor din mass-media”. MediaSind mai considera ca „numai pe calea dialogului, si nu prin actiuni de intimidare si discreditare, se poate evita declansarea unor conflicte de munca in ramura mass-media”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult