Acasa Breaking News Obligativitatea declaratiei de interese pentru jurnalisti a cazut

Obligativitatea declaratiei de interese pentru jurnalisti a cazut

scris de Ziua Veche
17 Afisari

.Senatorii juristi au respins propunerea facuta de democrat-liberalul Iulin Urban privind obligativitatea depunerii declaratiilor de interese de catre jurnalisti la Agentia Nationala de Integritate. Balanta a fost inclinata de pozitiile exprimate de reprezentantii unor organizatii non-guvernamentale din domeniul presei. 


 

 


“Daca cerem jurnalistului sa-si faca declaratia de interese, asta nu rezolva cu nimic problema patronului, care este probabil cel care ii dicteaza sa scrie intr-un fel sau altul. Deci mutam raspunderea asupra celui care, la un moment dat, poate fi silit sa scrie intr-un anume fel”, a subliniat Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent. Ea a mentionat ca s-a incercat impunerea obligatiei, in codurile de conduita, de a depune declaratii de interese catre sefii redactiilor: “Sa va spun care a fost reactia jurnalistilor acelora amarati, la introducerea acestor prevederi in codul deontologic: raspunsul lor a fost ‘bine, eu imi depun declaratia de interese si in momentul in care patronul meu va vedea ca am 20 de actiuni la Fabrica de cojoace din Orastie, in momentul in care va fi nevoie de prima reducere de personal, ma va da pe mine afara pentru ca eu mai am o sursa de venit”.
O pozitie contrara a avut directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, Liana Ganea, care a sustinut ca in prezent Conventia Organizatiilor de Media, impreuna cu Clubul Roman de Presa si cu Asociatia Ziaristilor din Romania, fac ‘eforturi imense’ pentru a gasi niste mecanisme de implementare a Codurilor deontologice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS