Acasa Breaking News Peste 65 de jurnalisti risca pedeapsa cu moartea in Iran

Peste 65 de jurnalisti risca pedeapsa cu moartea in Iran

scris de Ziua Veche
20 Afisari

.Peste 65 de jurnalisti, bloggeri si scriitori sunt detinuti in Iran, de la alegerile prezidentiale contestate din iunie 2009, si ar putea fi judecati sub acuzatia de „spionaj” pentru publicatiile straine, a anuntat marti o organizatie ce militeaza pentru apararea profesiei, citata de Mediafax.


„Situatia din Iran este mai curand sumbra”, a declarat directorul adjunct al Comitetului pentru protectia jurnalistilor (CPJ), Robert Mahoney, in cadrul unei conferinte de presa la sediul Organizatiei Natiunilor Unite din New York unde a prezentat ultimul raport al acestei organizatii, intitulat „Atacuri impotriva presei, 2009”.

 

„Guvernul iranian foloseste in prezent (site-ul Facebook) pentru a-i ancheta pe disidenti si jurnalisti, a le controla informatiile, a descoperi cine le sunt prietenii”, a precizat Mahoney. „Intorc impotriva presei tehnologia care ar trebui sa o elibereze. Aceasta este o tendinta ingrijoratoare”.

„CJP urmareste indeaproape tentativele Guvernului de a cenzura si filtra continutul pe Internet, de a monitoriza jurnalistii, a se informa despre sursele lor si a incerca sa le ingradeasca capacitatea de a folosi Internetul ca un instrument de libera exprimare”, a afirmat Mahoney.

Maziar Bahari, un jurnalist iraniano-canadian care lucra la revista americana Newsweek si care a fost incarcerat in iunie in Iran si eliberat dupa patru luni, a declarat ca peste 100 de jurnalisti, bloggeri si scriitori au fost retinuti in perioade diferite dupa alegeri, peste 65 dintre acestia fiind in continuare dupa gratii.

„Ar putea sa fie acuzati cu totii de spionaj pentru publicatiile straine”, a precizat el, subliniind ca spionajul este pasibil cu pedeapsa cu moartea in Iran.

„Guvernul nu respecta deloc viata privata a cetatenilor. Strategia sa este de a insufla fiecaruia, in special jurnalistilor, un sentiment de insecuritate „, a adaugat Bahari.”

Statele Unite au acuzat saptamana trecuta Iranul ca a incerca sa impuna „o blocada aproape totala asupra informatiilor” pentru a face fata criticilor Guvernului, calificand aceasta atitutinde ca fiind fara precedent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult