Acasa Breaking News Politistii statelor UE pot folosi arme pe teritoriul Romaniei

Politistii statelor UE pot folosi arme pe teritoriul Romaniei

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Lucratorii altor autoritati din celelalte state ale Uniunii Europene vor putea utiliza armamentul din dotare pe teritoriul Romaniei in legitima aparare, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern.

„Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 103/2006 privind unele masuri pentru facilitarea cooperarii politienesti internationale reglementeaza posibilitatea ca agentii competenti ai statelor membre UE sa participe la actiuni comune pe teritoriul Romaniei”, a explicat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, potrivit Ziare.com. Potrivit acestuia, proiectul reglementeaza si modul cum agentii din statele UE pot veni cu armamentul lor, modul cum sunt cazati, cum raspund pentru faptele lor pe teritoriul Romaniei, in misiuni de aplicare a legii. „In timpul operatiunilor comune, utilizarea armamentului pe teritoriul satului roman de catre agentii autoritatilor competente ale statelor membre ale Uniunii Europene este interzisa, cu exceptia cazului de legitima aparare”, se arata in proiect. De asemenea, daca in cadrul unei operatiuni comune agentii straini folosesc vehicule pe teritoriul Romaniei, acestia se supun regulilor de circulatie pe drumurile publice prevazute de legislatia romana si beneficiaza, in conditiile legii, de regim de circulatie prioritara. In cazul unor operatiuni comune, proiectul de lege reglementeaza, totusi, posibilitatea utilizarii armamentului de catre agentii straini din statele UE.

Astfel, inainte de inceperea unei operatiuni comune specifice pe teritoriul statului roman, autoritatile romane si cele ale altor state membre ale Uniunii Europene stabilesc de comun acord asistenta specifica ce urmeaza sa fie furnizata statului roman de catre statul membru al Uniunii Europene, inclusiv in ceea ce priveste trimiterea de agenti, elementele materiale si financiare, armamentul, munitia si echipamentele specifice pe care agentii autoritatilor competente ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene le pot utiliza in timpul operatiunii comune.

Totodata, proiectul de lege stabileste si conditiile in care datele si informatiile pot fi puse la dispozitia acestora de autoritatile competente romane si reglementeaza situatia in care se poate refuza sau in care autoritatile romane sunt obligate sa refuze asistenta. Textul actului normativ pune in acord legislatia romana cu cea europeana in domeniu, avand in vedere si obiectivul de aderare la Spatiul Schengen. Guvernul urmeaza sa transmita proiectul de lege Parlamentului, cu cerere de dezbatere si adoptare in procedura de urgenta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult