Acasa Breaking News Ponta i-ar putea sufla potul lui Geoana

Ponta i-ar putea sufla potul lui Geoana

scris de Ziua Veche
0 afisari

Votul in PSD pentru alegera presedintului a inceput la ora 18.00, dupa sapte ore discursuri. La ora 19.00, estimarile pentru anuntarea noului presedinte era undeva dupa miezul noptii. Cei 1.700 de delegati aveau de ales un presedinte, 15 vicepresedinti si un secrtar general. Victor Ponta a sprintat pe ultima suta de metri si i-a suflat ii sufla in ceafa lui Mircea Geoana, dupa ce Miron Mitrea si Radu Mazare s-au retras in favoarea lui. Pentru vot au fost amenajate 41 de cabine de vot, 10 urne, iar din comisia de numarare a voturilor fac parte 48 de membri. Tot sambata, delegatii vor alege cei 751 de membri ai Consiliului National al PSD, informeaza Agerpres. Pentru funcia de prehedinte au ramas in cursa actualul lider al formatiunii, Mircea Geoana, vicepresedintele Victor Ponta, consilierul senatorial Andrei Alexandru, Dorelia Alistar.


La functia de secretar general al PSD candideaza Liviu Dragnea, Constantin Nicolescu si Dumitru Buzatu. Pentru cele 15 mandate de vicepresedinti candideaza 60 de social-democrati. S-au retras din cursa pentru sefia partidului primarul Constantei, Radu Mazare, senatorul social-democrat Miron Mitrea, primarul localitatii Amara, Victor Moraru, care si-au anuntat sprijinul pentru Victor Ponta, vicepresedintele Cristian Diaconescu, care a anuntat ca il va sprijini pe Mircea Geoana, si Ioan Domonco, cadru didactic din Dorohoi, care a anuntat, initial, ca il va sprijini pe Cristian Diaconescu, scrie Agerpres.

Discursul lui Iliescu

Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a ridicat sala in picioare sambata, la Congresul extraordinar, in momentul in care si-a anuntat retragerea din prima linie a formatiunii pe care a fondat-o, precizand ca ramane alaturi de „noua conducere a PSD”, indiferent de echipa. Raman alaturi de partid, nu am nevoie de niciun fel de titulaturi, am brandul meu! Nu cred ca acest brand are nevoie de sustineri institutionale. Raman in partid, alaturi de noua conducere. Am toata increderea ca, pana la urma, partidul se va orienta cum trebuie. Raman, deschis, ca sa-mi pun la dispozitia partidului experienta, sfaturile si consilierea mea in problemele majore”, a spus Ion Iliescu, aclamat de membrii Congresului. El a recunoscut ca a primit propunerea de a reveni in fruntea PSD, pentru o perioada de aproximativ sase luni, fiind o perioada de criza. „Am refuzat o astfel de propunere, nefireasca si pentru mine, si pentru partid. Suntem un partid care dispune de un potential uman, ca sa nu fie nevoie sa se apeleze la un batranel de undeva”, a spus fostul presedinte.

Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, si-a amintit, in discursul sustinut la Congresul extraordinar, de momentul 2005, cand a fost indepartat de la sefia formatiunii pe care care a fondat-o. El a subliniat ca nu este ranchiunos cu acele persoane „care au dorit reforma PSD prin indepartarea lui Ion Iliescu si a oamenilor sai”. „Mi s-a servit o lectie nemeritata, in 2005. Si atunci s-a apelat la mine ca la salvatorul partidului”, a spus el. Ion Iliescu a adaugat ca unii dintre cei care i-au adus elogii, anterior Congresului din 2005, l-au „incondeiat apoi in fel si chip”.

„Lumea e schimbatoare. Nu le port ranchiuna celor care m-au incondeiat in fel si chip, chiar prin niste telegrame. Eu iert oamenii, am aceasta capacitate. Dar acum, intr-adevar, nu e nevoie (de functii – n.r.). Si, in ciuda faptului ca arat bine, cum spun unii, nu-mi pot totusi permite, chiar la aceasta varsta, sa ma ambalez, sa ma angajez in functii executive. Deci, decizia mea ramane de neschimbat. Aceasta nu inseamna ca parasesc partidul”, a subliniat Ion Iliescu.

Presedintele de onoare a atras atentia ca Partidul Social Democrat a devenit un partid de linia a doua si risca sa continue aceasta cadere.

„Este capabil PSD sa se vindece de cateva maladii, care i-au afectat activ si influenta in randurile electoratului? PSD a devenit, din cel mai important partid al tarii, un partid de linia a doua, care risca sa continue aceasta cadere”, a spus Iliescu.

Fostul sef al statului a subliniat ca a primit numeroase mesaje de ingrijorare in legatura cu soarta partidului si a denuntat obsesia pentru parvenire, pentru functii si comanda, spiritul clientelar, favorizarea protejatilor si, nu in ultimul rand, „grobianismul”.
„Eu cred ca acest congres trebuie sa dea cateva raspunsuri pentru activul sau de partid, pentru toti sustinatorii. In primul rand, trebuie sa dam un raspuns explicit ce fel de partid trebuie sa fie PSD”, a spus presedintele de onoare, remarcand ca „PSD si-a pierdut linia unui partid care trebuie sa fie social-democrat”.
„Unora dintre liderii nostri le lipseste simtul masurii. Cand ajung sefi incearca sa se impuna prin morga si atitudini autoritare”, a spus Iliescu, adaugand ca „modestia este, in general, o pasare cam rara”.

Liderul social-democrat a mai spus ca actualul Congres al PSD poate sa marcheze fie relansarea, fie declinul acestui partid, in opinia sa, rolul unei formatiuni social-democrate fiind acela de a „apara majoritatea populatiei”. „Daca slabeste PSD, slabeste si aparatorul acestei populatii”, crede Ion Iliescu. Referindu-se la Congres, presedintele de onoare al social-democratilor a precizat ca un asemenea for nu se poate limita doar la alegerea conducerii, ci trebuie sa marcheze conturarea clara a catorva „linii majore” privind politica acestui partid si sa analizeze „cauzele unor esecuri”. 

Totodata, Ion Iliescu considera ca partidul trebuie sa concentreze mai mult pe „batalia parlamentara”, pe problemele existente la nivelul administratiilor locale si pe intarirea in general a „fibrei” partidului. El a declarat ca in „batalia parlamentara”, partidul „se poate afirma in plan national”. 

„Acolo batalia este dura, iar PSD a cam lipsit in ultima vreme din disputele parlamentare”, a remarcat Iliescu. El a opinat ca trebuie intarit contactul cu organizatiile locale si trebuie „dinamizata viata” acestora.

Fostul sef al statului a mai spus ca este foarte important aportul feminin la conducerea PSD. 

„Exista pericolul sa nu mai avem femei”, a spus liderul PSD, iar la rumoarea vesela a salii, s-a corectat, precizand ca pericolul este de fapt de a nu avea reprezentante in structurile de conducere ale partidului. Iliescu a adaugat ca ar fi trebuit specificat ca din numarul total de vicepresedinti, patru ar fi trebuit sa fie alocat femeilor.

 

Sprijin pentru Ponta

 

Presedintele Consiliului National al Partidului Social Democrat, Adrian Nastase, si-a anuntat sambata, de la tribuna Congresului, sprijinul pentru candidatura lui Victor Ponta la sefia PSD, subliniind ca mai importanta decat orice este o echipa puternica pentru unitatea social-democratiei romanesti.

„In opinia mea, e nevoie de o schimbare, pe care sa o marcam puternic la nivelul partidului partidului si la nivelul opiniei publice. De aceea, vreau sa acceptati sprijinul meu pentru Victor Ponta, dar si pentru o echipa pe care Victor Ponta, daca va fi ales, o va avea alaturi, sa poata fi o echipa formata din oameni competenti. Va fi nevoie de o formula tot mai eficienta, cu oameni competenti, pentru a forma un guvern din umbra, pentru a da mai multa substanta departamentelor, pentru a ne face datoria ca partid de opozitie, pentru a reveni la guvernare”, a argumentat Nastase, in aplauzele salii.

El s-a declarat impresionat de demersurile lui Miron Mitrea si Radu Mazare, care si-au retras candidatura in favoarea lui Ponta, si i-a multumit totodata lui Cristian Diaconescu pentru discursul sau „extrem de bun”. Nu in ultimul rand, liderul CN al PSD i-a multumit lui Mircea Geoana pentru eforturile depuse in ultimii cinci ani, indiferent de rezultatele obtinute la prezidentiale, dar si colegilor din organizatia PSD Bucuresti „pentru prietenia si entuziasmul de care au dat dovada intotdeauna”.

Adrian Nastase a atras atentia asupra faptului ca social-democratii trebuie sa tina seama de semnalul de alarma tras de Mircea Geoana in legatura cu un plan de indepartare a lui de la sefia Senatului. „Trebuie sa fim din nou o echipa unita”, a adaugat Nastase.

„Stiu ca, uneori, conteaza felul in care se pozitioneaza votul candidatilor, dar este important ca, de acum inainte, sa ne gandim ca cea mai importanta formula pentru viitor este o echipa unita”, a spus liderul social-democrat.

Liderul CN al PSD a subliniat ca doreste sa faca parte din viitoarea echipa de conducere, dar in calitate de senior al formatiunii. „La varsta pe care o am, este important sa las locul celor din prima linie”, a spus el.

Presedintele Consiliului National considera ca forul suprem, decizional, al PSD are de rezolvat o serie de chestiuni importante, in prim-plan fiind acordarea, in continuare, a respectului cuvenit presedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu, pentru care nu este nevoie de formule de Statut pentru a consemna o realitate.

„In al doilea rand, Congresul nostru va trebui sa dea un mesaj de schimbare. Ce s-a intamplat astazi ne-a aratat, mai mult decat altadata, o schimbare de atitudine si poate de generatie”, a spus Nastase referindu-se la momentele in care au existat huiduieli sau dezordine in sala.

El considera ca este nevoie ca PSD sa-si regandeasca echipele pentru viitoarea guvernare si sa se pregateasca, de pe acum, pentru viitoarele alegeri prezidentiale.

 

 

0 comentariu

Viorica Ianc 22-06-2010 - 15:55

Domnule Ziarist A.H. !!!
Cred ca de nu prea multa vreme mi-am dorit sa
pot citi articole de la Domnia Voastra pe mai
multa lungime. Nu asa telegrafice.
Sa nu fiu nevoita sa ma strecor pe maneca pana
la un cot. Chiar daca le lungesc pe patru
puncte cu presedinte cu tot.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult