Acasa Breaking News Vicepresedintele gigantului rus Gazprom, Aleksandr Medvedev, la Bucuresti

Vicepresedintele gigantului rus Gazprom, Aleksandr Medvedev, la Bucuresti

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, alaturi de conducerile companiilor de stat Romgaz si Transgaz, se intalneste miercuri, la Bucuresti, cu o delegatie a Gazprom, condusa de vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev. Conform unui comunicat al Romgaz, principalele teme abordate in cadrul discutiilor cu oficilaii Gazprom vor fi posibilitatea infiintarii companiei mixte Romgaz – Gazprom, dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si conditiile pentru dezvoltarea retelei de tranzit. Potrivit aceleiasi surse, in luna martie, o echipa a celui mai mare producator de gaze din lume va sosi in Romania pentru discutii privind colaborarea legata de de depozitele de inmagazinare a gazelor.

 

UPDATE:Vicepresedintele gigantului rus Gazprom, Aleksandr Medvedev, la Bucuresti

Contract direct cu Gazprom din 2025

 

Dupa aproape trei ani, puternicul vicepresedinte al concernului rus Gazprom, Alexander Medvedev, a venit, din nou, la Bucuresti. La sediul Ministerului Economiei, ministrul Adriean Videanu l-a primit pe Alexander Medvedev, in cadrul unei intalniri la care au participat reprezentanti ai Gazprom, precum si secretarul de stat Tudor Serban, reprezentanti ai Ministerului Economiei, directori ai companiilor romanesti din domeniul gazelor, diplomati.

Conform unui comunicat de presa al Ministerului Economiei, Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizarea contractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cu S.N.G.N. Romgaz S.A. Adica importul de gaze rusesti in Romania sa nu se mai faca prin intermediarii Wintershall, Imex sau Conef, ci direct Romgaz – Gazprom. In prezent, Romgaz importa gaze prin intermediul Imex, o companie mixta Gazprom – Conef, cu sediul in Cipru. Reamintim, Conef este detinuta de rusul Vitaly Machitsky (care detine, in Romania, si grupul Alro Slatina). Pe de alta parte, cei mai mari furnizori de gaze din Romania, E.On si Gaz de France Suez, au contracte de import, pana in 2011, respectiv 2012 cu Wintershall (o alta companie in care interesele Gazprom sunt puternic reprezentate). Ei bine, Conef are contract cu Gazprom pana in anul 2025, iar Wintershall a semnat, in noiembrie 2005, prelungirea pana in 2030 a contractului cu Gazprom pentru importurile de gaze in Romania. Ceea ce presupune ca o relatie directa Gazprom – Romgaz ar putea avea loc, cel mai devreme din anul 2025.

Comunicatul de presa precizeaza si ca, in cadrul intalnirii romano-ruse s-a discutat si despre dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei (n.r. – depozitul de la Roman – Margineni), precum si colaborarea cu S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. pentru dezvoltarea retelei de tranzit (adica participarea Romaniei la proiectul gazoductului rusesc South Stream) si renegocierea, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin România a gazelor naturale spre tarile balcanice, care expira in 2011. „Totodata, au fost abordate aspecte ale posibilitatii extinderii colaborarii cu Gazprom in zona productiei de energie electrica”, se mai arata in comunicat. Adica un proiect in care Gazprom aduce gaze in Romania, acestea se utilizeaza in termocentrale, energia electrica obtinuta se vinde, iar banii se impart intre Gazprom si termocentralele romanesti. Pe de alta parte, la sfarsitul lunii martie, va sosi in tara o alta delegatie a Gazprom, la nivel de experti, pentru punerea la punct a tuturor datelor tehnice pentru proiectele abordate.

 

 

0 comentariu

roy 21-06-2010 - 18:51

ce o sa fie pe acolo, ce greve sunt pe drum!

Gabonezii s-au obisnuit bine cu pica para malaiatza.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult