Acasa BusinessAntreprenori Acțiunea RePatriot, de la Roma la Alba Iulia

Acțiunea RePatriot, de la Roma la Alba Iulia

scris de D.P.
13 afisari

Acțiunea RePatriot “Repatriere prin antreprenoriat” s-a încheiat cu success după 3 zile de conferințe, întâlniri și discuții  aplicate cu antreprenori români din Italia, Grecia, Spania și Franța.

repatriot romaAcțiunea RePatriot la Roma a debutat joi, 24 noiembrie, cu o conferință la Accademia di Romania, unde au participat peste 100 întreprinzători și care a fost urmărită live de peste 5.400 de persoane din toată lumea. Această conferință este a 8-a organizată în străinătate, la care au avut intervenții Felix Patrăşcanu – Fondator FAN Curier, Bianca Dancilă – Fondator GripADs, Simona Pirtea – Managing Partner la Business at Law, Magdalena Lupoi – Avocat Partener la Noerr, Lucian Rotar – Director Loginet Conseil, Marius Bostan – Antreprenor și inițiatorul proiectului RePatriot, alături de mai mulți antreprenori din Roma. Manifestarea s-a bucurat de prezența consilierului economic, Norina Boru Constantinescu și de un mesaj al Ambasadorului României la Roma, George Gabriel Bologan.

“Văd oportunități la tot pasul, pentru că noi interacționăm cu toate industriile economiei românești! Serviciile, turismul, tehnologia informațiilor și comunicațiile, hi-techul în general oferă posibilități de a face profit. Agricultura e de interes, pentru că mai există teren nelucrat de mai mulți ani. Infrastructura însă este o problemă reală, dar în ciuda neîmplinirilor se poate face business în România. Cu bagajul vostru de cunoștințe acumulat aici, se poate. Ați avut curajul deja să plecați din țară și văd că vă descurcați, puteți face orice, așa cum am făcut și eu”, a spus Felix Pătrășcanu în cadrul conferinței.

Conferința a fost interactivă, au fost prezentate oportunități de afaceri în țară, s-a discutat despre bariere, birocrație, simplificare și corupție. Au fost puse mai multe întrebări și discuțiile au continuat informal până la miezul nopții ceea ce a confirmat încă odată interesul românilor din Diaspora de a afla cât mai multe despre ce se întâmplă acasă.

“Ați câștigat experiență și cunoștințe profesionale și de afaceri într-un spațiu occidental, cu principii corecte, cu o democrație relativ consolidată și puteți aduce un bagaj civic important pentru țară! Avem nevoie de implicarea voastră. Nu puteți să lăsați țara noastră, a neamului nostru românesc, pentru care și-au dat viața moșii și strămoșii noștri în războaie, pentru care au suferit eroii noștri. Dorim să construim împreună, să îmbunătățim lucrurile. Nici o țară nu este perfectă, nu există Rai aici, pe pământ, ne iubim țara și în multe locuri din România lucrurile merg în direcția bună. 
Antreprenorii își asumă riscuri, se luptă cu problemele. Mai exista toată această dezvoltare a Occidentului dacă antreprenorii se blocau de primul birocrat? Este important să găsești aliați, ajutor, să cauți coaliții, să fii împreună cu cei care gândesc și se comportă corect”, a spus Marius Bostan în cadrul evenimentului de la Roma.

“Sunt prezent pentru a exprima aprecierea pentru o ințiativă lăudabilă – RePatriot. Rezultatele pe care toți le dorim, probabil imediat, apar doar dacă avem proiecte și dacă reușim să comunicăm ceea ce vrem. Nu putem râde de orice și să privim cu indiferență la ce se întamplă în jurul nostru. Comunicarea constructivă are la baza, în cazul nostru, o etică națională, care să ne responsabilizeze. E important să avem atitudine pozitivă, cu rezultate palpabile, iar capitalul uman este cea mai importantă resursă a unei țări! Vă felicit pentru inițiativă, personal, eu cred că este un success”, a declarat în cadrul conferinței Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan.
“Și eu am avut oportunitatea să plec să muncesc în Italia. Însă am ales să risc în România. Astăzi, am trei afaceri de succes în Sibiu. E foarte greu să vezi cum ne pleacă tinerii din țară și încercăm să ajutăm mediul de afaceri din România. Veniți alături de noi și haideți să ne reclădim și întărim țara”, a spus Bianca Dăncilă în cadrul  evenimentului.

După conferință discuțiile au continuat până târziu, într-un restaurant deținut de un antreprenor român în centrul Romei. În continuare vineri și sâmbătă, 25-26 noiembrie, au avut loc întâlniri directe și vizite, pentru explorarea de oportunități de afaceri cu Ioana Pricopi, Valentin Făgărășian, Lucian Rotar, Ovidiu Burdușa,Larisa Manciu, Slevoacă Florin, Dohotar Mihai și alți antreprenori români.

“Întâlnirea cu echipa RePatriot a fost un deplin succes și de mare interes în rândul comunității. Vom continua și cu alte inițiative împreună cu ei”, a declarat întreprinzătorul Valentin Făgărășian, cu afaceri în România și Italia, ambasador al RePatriot în Roma și Președintele Asociației Culturale a Roma&România.

Majoritatea antreprenorilor cu care ne-am întâlnit au fost de acord că România oferă oportunități pe care oamenii de afaceri își doresc să le utilizeze, dar există încă bariere care stau în calea unui mediu economic solid precum birocrația, complexitatea avizelor de construcții, lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal și dezinteresul administrației pentru dezvoltarea economică. Au fost apreciate eforturile și rezultatele guvernării din ultimul an.

“Corupția și birocrația sunt problemele României pe care românii din diaspora le consideră principalele motive ce îi împiedică să se întoarcă sau să investească în țară. Dar, având în vedere raportul DNA din 2015 din care reiese anchetarea a tot mai multor persoane din sistemul public, putem afirma cu tărie că România e pe drumul cel bun. Astfel, se deschide drumul afacerilor făcute „curat” și onest. Avem nevoie de implicarea tuturor românilor deoarece orice proiect sau idee se dezvoltă cu oameni pentru oameni”, spune Simona Pirtea.

Pe parcursul celor 3 zile, au fost propuse mai multe idei de afaceri și de colaborare pentru promovarea investițiilor în România, care se poate face mai aplicat și cu rezultate mai bune, prin românii din diaspora. Investițiile în eficiență energetică, turism, agricultură, construcții și tehnologie sunt așteptate acasă!
Următoarea acțiune RePatriot va fi Conferința de la Alba Iulia de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, la ora 17:00, la Universitatea 1 Decembrie 1918, unde sunt așteptați peste 100 de antreprenori români.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult