Acasa BusinessAntreprenori RePatriot: mesaj de întoarcere acasă pentru Diaspora

RePatriot: mesaj de întoarcere acasă pentru Diaspora

scris de M.A.B.
125 afisari

Zilele Diasporei se extind în peste 22 de administrații locale din România care sunt hotărâte să aprecieze românii plecați și să-și articuleze propria politică de atragere a acestora mai aproape de casă

RePatriot a adresat încă de anul trecut un apel către autoritățile locale pentru a acorda o atenție mai mare Diasporei ca parte a României, ca o bogăție importantă care poate susține dezvoltarea locală .

Echipa RePatriot vrea ca anul viitor, la 100 de ani de la Marea Unire, peste 100 de localități să lanseze un mesaj de întoarcere acasă către Diaspora, a declarat Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor și inițiator al proiectului RePatriot.

În urma conceptului lansat de RePatriot în 2016, anul acesta s-a triplat numărul de localități din România care sărbătoresc Zilele Diasporei printr-o serie de evenimente pentru românii de peste hotare .

Scopul lor este să aducă românii de pretutindeni mai aproape de comunitățile locale, să ofere oportunități de afaceri, să-i facă să se simtă doriți acasă și să-i cheme efectiv să se implice în viața comunităților natale. Cunoștințele, relațiile, capitalul și experiența acumulată în țările de adopție, alături de bagajul civic important pot aduce un mare plus de valoare comunității din care au plecat.

 ”Zilele Diasporei deja au debutat cu succes la Suceava și Timișoara. Anul acesta au o intensitate de trei ori mai mare decât anul precedent. În 2018, de Centenar, vrem ca acest mesaj să fie transmis din cel puțin 100 de localități din România către conaționalii noștri aflați peste tot în lume. Noi vrem să eliminăm și cauza plecării și a înstrăinării. Ne dorim ca românii să plece în vizită, la studii, experiențe, să cucerească lumea, să se dezvolte, dar să rămână cu sufletul acasă și să vadă oportunitățile din țară”, a declarat Marius Bostan, antreprenor și inițiator al proiectului RePatriot.

„Mărirea salariilor în România nu este un lucru rău, numai că acest lucru făcut de acest Guvernul trebuie să fie sustenabil. Adică, acest salariu mărit în momentul de față trebuie să îl dăm și peste un an și peste doi ani și peste trei. Pericolul care îi paște pe acești politicieni în momentul de față este faptul că pot ajunge în situația ca la anul să taie din salarii. Ce s-a întâmplat cu un guvern anterior care a tăiat 25% din salarii? Ce s-a întâmplat cu acea forță politică? Să ne aducem cu toții aminte. A dispărut efectiv de pe scena politică. Amintim politicienilor din ziua de astăzi că lucrurile nesustenabile făcute în țara acesta ajung să ne aducă în această situație, care este foarte gravă”, a declarat Felix Pătrășcanu.

Acesta a spus că deficitul forței de muncă se află pe primul loc în ierarhia problemelor identificate de antreprenorii din cadrul Fundației României Business Leaders ca piedică în dezvoltarea afacerilor.

„Sunt 4 milioane de români plecați afară. Ceva este foarte greșit în România dacă am ajuns să fim pe locul doi după Siria în momentul în care oamenii aceștia vor să plece și ceva s-a întâmplat aici. Nu știu cine e vinovatul principal, sigur suntem și noi, poate că nu ne-am aliniat mai repede tuturor lucrurilor care se întâmplă și s-au întâmplat în Europa”, a afirmat Felix Pătrășcanu, care este co-fondator al companiei FAN Courier.

Acesta a declarat că România pierde în prezent în jur de 80.000 de oameni pe an, „cam un oraș mediu”.

„România pierde în momentul de față în jur de 80.000 de oameni, cam un oraș mediu, pe an. Oameni care tot pleacă. Cine pleacă către țările acestea vestice cu precădere? Pleacă oameni foarte bine calificați. Pleacă medici, profesori, oameni cu înaltă calificare de care ai mare nevoie. Bunii meseriași au plecat acolo”, a spus Felix Pătrășcanu.co-fondator al companiei FAN Courier.

Acesta a declarat că a fost realizat un studiu pe 400 de persoane cu care reprezentanții organizației s-au văzut în conferințele ținute în marile orașe ale Europei, iar în urma acestuia a rezultat că 70% dintre cei cu care s-a discutat ar dori să se întoarcă acasă, fără a preciza un orizont de timp.

De asemenea, el a afirmat că sunt și discuții cu instituțiile statului pentru a aduce în țară, la muncă, peroane vorbitoare de limba română din țările vecine, menționând Serbia, Moldova sau Ucraina.

RePatriot Business Summit va avea loc anul acesta între 4-8 octombrie la București și Poiana Brașov, unde sunt așteptați peste 300 de oameni de afaceri români din toată lumea.

Obiectivele majore ale Summit-ului sunt fructificarea oportunităților de investiții oferite de România în acest moment, facilitarea dialogului dintre cele două grupuri de investitori și lansarea de parteneriate strategice și de noi afaceri. România oferă oportunităţi de afaceri și acestea pot fi folosite mai bine prin puntea făcută între mediul de afaceri local și cel din Diaspora. Anul trecut au fost prezenți peste 100 de oameni de afaceri din străinătate alături de peste 150 din țară,  au fost inițiate parteneriate în high-tech, turism, energie, servicii, au fost evaluate investiții și s-au legat prietenii prin petrecerea împreună a unui timp valoros în Delta Dunării. Membrii Echipei RePatriot au declarat în mai multe rânduri că își doresc acasă vecini la fel ca ei și au invitat pe cei plecați să vină cât mai aproape de țară.

Valoarea economică adusă de Summit-ul RePatriot din 4-8 octombrie este foarte mare și din perspectiva investițiilor private noi, românești sau străine. “RePatriot îi va implica pe românii din Diaspora să ajute firmele românești să se internaționalizeze și să atragem investitori străini pe piața locală. Românii din diaspora cu experiență în mediul de business sunt cel mai potrivit catalizator pentru atragerea de investiții străine noi. Avem deja în comunitatea RePatriot povești de succes cu români din străinătate, atașați emoțional de patrie și cu puternice legături personale și profesionale, care investesc în țară sau care recomandă firmelor străine să își mute producția în România. Aceste povești pot fi multiplicate prin extinderea comunității noastre”, a declarat consultantul și antreprenorul Claudiu Vrînceanu, care s-a alăturat Echipei RePatriot.

Deficitul forței de muncă se află pe primul loc în ierarhia problemelor identificate de antreprenorii din cadrul Fundației României Business Leaders ca piedică în dezvoltarea afacerilor.

Echipa RePatriot consideră că atragerea antreprenorilor din Diaspora este primul pas pentru consolidarea economică a României și pentru asta ar trebui eliminate barierele legate de încrederea în clasa politică și administrativă, de birocrație și corupție și o cât mai mare predictibilitate a cadrului fiscal.

Pe termen scurt, soluția la criza de forță de muncă stă în deschiderea pieței muncii pentru țările din jur, mai ales pentru românii din Serbia, Ucraina și Republica Moldova, iar pe termen mediu și lung, soluția este atragerea profesioniștilor și a meseriașilor români din Diaspora înapoi în țară. Mărirea numărului de burse pentru liceenii și studenții de origine română din afara granițelor ar fi o măsură necesară în următorul an.

Românii din Diaspora au etica muncii din societățile vestice, au dor de țară, dar pun în balanță calitatea vieții de azi din România cu cea din țara adoptivă, mai ales legat de educația copiilor, serviciile de sănătate, iar politicile statului român pentru Diaspora trebuie gândite în sensul  de a încuraja repatrierea și nu de a încuraja acomodarea definitivă în țările de adopție, de a îmbunătăți vizibil educația și sănătatea în România, cu efecte benefice pentru absolut toți românii”, a declarat Felix Pătrășcanu, co-fondator al companiei FAN Courier și unul dintre liderii proiectului RePatriot. 

Despre RePatriot și RBL

RePatriot, un proiect al Fundației Romanian Business Leaders, este o platformă de inspirație, consiliere și informație, care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile  din țară.

Prin conferințele RePatriot din toată Europa, la care au participat deja peste 3000 de români, dar și prin cele din țară, prin platforma www.repatriot.ro, românii din Diaspora pot accesa informații utile, exemple, educație antreprenorială, parteneriate, consultanță și oportunități din țară pentru a deveni antreprenori acasă sau pentru a sprijini România din tara de unde se află.

Unul din mesajele RePatriot este Diaspora-Prioritate Națională și toate forțele responsabile din societatea românească să acționeze în consecință.

Fundația Romanian Business Leaders-RBL este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care asigură o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii.

 

Direcţiile de acţiune ale fundaţiei sunt: Educaţia, Cultura Antreprenorială şi Buna Guvernare.

Sondajul dedicat diasporei lansat de RePatriot și Open-I Research poate fi preluat și distribuit de aici 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult