Acasa Business BNR lasă băncilor pentru credite 500 de milioane de euro și 4 miliarde de lei

BNR lasă băncilor pentru credite 500 de milioane de euro și 4 miliarde de lei

scris de G. D.
3 afisari

BNR a continuat măsurile de stimulare a creditării și a redus dobânda-cheie la 3,75%, de la 4%, precum și rata rezervei minime obligatorii aplicabile băncilor la lei (de la 15% la 12%) și la valută (de la 20% la 18%).

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Decizia nu este o surpriză pentru sistemul bancar și aduce în piață, așa cum declara Mugur Isărescu, circa 500 de milioane de euro și 4 miliarde de lei, bani ce ar putea fi folosiți de bănci pentru creditare.

„Este în interesul băncilor, asta ca să dispară orice comentarii că le dam indicații. Cunoaștem foarte bine datele sistemului bancar românesc și dea aceea am spus că este în interesul băncilor să coboare cât mai repede și pâna la nivelul la care cererea de credite se va revigora. Eu, personal, cred foarte mult că cererea scăzută a fost determinată și de costul ridicat”, a declarat Mugur Isărescu la briefingul de presă.

În același timp, guvernatorul BNR a afirmat că deși ar fi normală o depreciere a monedei naționale, știe că nu se va petrece acest lucru. „În mod normal, decizia de azi ar duce la deprecierea leului. Eu însă nu mă tem deloc că se va întâmpla așa ceva. Și când spun că nu mă tem, nu vorbesc aiurea.”

În prezent, dobânzile practicate de băncile comerciale din România pentru creditele acordate persoanelor fizice sau companiilor sunt mai mari cu 5 până la 10 procente față de cele percepute de băncile din vestul Uniunii Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult