Acasa BusinessCompanii Adrian Caciu: Toate companiile din energie, inclusiv OMV Petrom, vor plăti taxa de solidaritate

Adrian Caciu: Toate companiile din energie, inclusiv OMV Petrom, vor plăti taxa de solidaritate

scris de Misu Andrei
78 Afisari

Ministrul Finanțelor a subliniat că toate companiile din energie vor plăti taxa europeană de solidaritate, în contextul în care OMV Petrom a susținut că nu se încadrează pentru plata taxei în România. 

foto: FACEBOOK

„Uniunea Europeană a spus foarte clar că nu există probleme cu modul în care România a transpus acest regulament, limitările sunt în regulamentul european”, a subliniat ministrul de Finanțe.

Totodată, șeful de la finanțe a arătat că și „comisia de buget din Senat a avizat favorabil în unanimitate această ordonanță”, susținând că, în cazul în care erau probleme bănuiește că puteau fi amendate.

„Mai mult, acest act normativ este în Parlament, dacă se consideră îmbunătățirea lui, clarificarea lui, avem toată deschiderea. Din punctul meu de vedere, actul este gata, am și spus, toate companiile vor achita această taxă, iar modul în care unele companii manifestă în spațiul public anumite afirmații, trebuie văzut din perspectiva interpretării contribuabilului, dar statul are, prin ANAF, capacitatea de a analiza și de a verifica dacă aceste elemente sunt corecte”, a mai arătat Adrian Câciu.

Ministrul a mai suscținut că „ceea ce vom vedea la final, la nivelul lunii iulie, este că aceste companii vor achita taxa de solidaritate. Toate elementele despre care dumneavoastră mi le cereți ca detalii sunt în atributul ANAF și există instrumente prin care elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte”. 

OMV Petrom a anunțat că nu se încadrează pentru a plăti taxa în România

PNL a anunțat că va duce subiectul în Coaliție, arătând că Parlamentul ar putea face modificări la ordonanța care prevede transpunerea unei directive europene privind taxa de de solidaritate, după ce OMV Petrom a anunțat că va plăti taxă de solidaritate în Austria.

Potrivit explicațiilor oferite de OMV Petrom, grupul austriac nu se încadrează la plata taxei de solidaritate în România, urmând să plătească 150 de milioane de euro în Austria, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite în ordonanță.

Anunțul a stârnit și unele reacții mai dure din partea unor liberali. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a răbufnit, catalogând anunțul drept „inadmisibil”. Și Pavel Popescu a avut o reacție defensivă. În Același timp, liberalul a mai susținut că în anunțul OMV privind faptul că nu va plăti taxa de solidaritate în România, este un examen pentru stat, subliniind că funcţionarii de la Finanţe şi de la Energie au reuşit să dea o portiţă de scăpare unor companii.

PSD care deține Ministerul Finanțelor a subliniat că ordonanța nu este împotriva cuiva, șeful de la Finanțe, Adrian Câciu a susținut de altfel, că rămâne de văzut, în urma analizării datelor dacă grupul austriac nu se va încadra, explicând că datele vor fi analizate de către ANAF. Ministrul a și catalogat anunțul dreptt unul „de marketing”.

Membrii Opoziției au împărțit vina între liberali și social-democrați.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult