Referitor la lucrările care vor începe la Podul Ruse-Giurgiu, Agenția Infrastructură Rutieră din Bulgaria a emis, în cursul zilei de 5 iulie 2024, următorul comunicat de presă:
Reparația majoră a podului Dunării de lângă Ruse, care va începe pe 10 iulie, va fi efectuată fără oprirea traficului, iar podul nu va fi închis. Agenția „Infrastructura Rutieră” face această precizare cu ocazia unor declarații false apărute în mass-media din România și cu scopul de a oferi informații exacte, precise și corecte tuturor călătorilor.
Informații la zi cu privire la organizarea temporară a circulației și la lucrările de reparații pot fi găsite în secțiunea specială „ Informații privind repararea Podului Dunărea ” de pe site-ul Agenției de Infrastructură Rutieră. Centrul de presă al Agenției va oferi actualizări periodice cu privire la renovare și este disponibil pentru întrebări și clarificări suplimentare. Acesta este singurul mod de a garanta tuturor călătorilor informații exacte, precise și corecte.
Reamintim că lucrările de construcție se vor executa în fiecare zi timp de 10-12 ore pe zi, în timpul orelor de zi în funcție de specificul activităților care se desfășoară. Procesul de lucru va fi organizat și desfășurat în așa fel încât vehiculele să treacă în etape în ambele sensuri pe banda nelucrată. Lucrările de construcție sunt planificate a fi realizate în 6 etape. În primele două se află reparația principală a pasajului superior al instalației de pe teritoriul bulgar. Pentru derularea activităților va fi închisă un tronson cu o lungime de circa 400 de metri. În primul rând, circulația va fi restricționată pe banda de intrare în Bulgaria, iar apoi pentru ieșire pe direcția România. Timpul estimat pentru finalizarea lucrărilor de reparații în acest tronson este de aproximativ 4 luni și jumătate pentru fiecare dintre benzi.
Pentru o mai bună organizare a traficului, reglarea traficului se va realiza cu un sistem de semafor adaptiv. Acesta va putea fi mutat și amplasat în partea relevantă a podului care este reparat. Dimensiunea și înălțimea unității nu permit munca în siguranță pe timp de noapte, iar protecția vieții și a sănătății călătorilor și lucrătorilor din construcții de pe șantier este primordială. Dacă executarea unor activități se poate face în siguranță în timpul întunericului zilei, se va face.
Traseul de pe teritoriul bulgar al Podului Dunării, care face parte din drumul I-2, are o lungime totală de 1.057 km. De la punerea sa în funcțiune în urmă cu 70 de ani – în 1954, nu au fost efectuate reparații majore. În urmă cu mai bine de 22 de ani, rosturile au fost armate, iar în 2011 au fost înlocuite hidroizolațiile și pavajul asfaltic. Proiectul tehnic de reparație a instalației prevede înlocuirea completă a straturilor de asfalt, a panourilor, hidroizolații, sisteme noi de restricție, marcaje etc.
Administrația de stat a sesizat de mai multe ori ambasada României la Sofia despre toate acestea anul acesta. Autoritățile române au fost informate printr-o serie de ședințe și scrisori despre viitoarea reparație, precum și despre reparațiile de urgență efectuate la pavajul Podului Dunărea în lunile mai și iunie 2024.