Acasa BusinessCompanii Ce primesc persoanele care furnizează informații Consiliului Concurenței

Ce primesc persoanele care furnizează informații Consiliului Concurenței

scris de B.C.R
5 afisari

Legea Concurenței va fi modificată anul viitor, astfel încât persoanele fizice care colaborează cu autoritatea de concurență în cadrul unei investigații să beneficieze de politica de clemență, a declarat, luni, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-o conferință de profil.

reședintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu

reședintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu

Modificarea Legii Concurenței este parte a acordului cu Banca Mondială. Nu vor fi schimbări majore. Una dintre ele este că vrem să dăm posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care să stea la baza declanșării investigațiilor noastre’, a arătat Chirițoiu. El a adăugat că o măsură similară este aplicată în Ungaria.

La finele lunii mai, Chirițoiu declara, pentru Agerpres, că angajații care aduc dovezi că firmele la care lucrează încalcă legislația din domeniul concurenței ar putea primi drept recompensă o parte din amenzile pe care le plătește compania.

”O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenței este această practică ce am văzut că funcționează foarte bine în Ungaria. Salariații care vin și arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancțiuni”, a precizat Chirițoiu.

Potrivit acestuia, în România, până acum, nu a existat vreo investigație care să se finalizeze cu ajutorul angajaților, însă există o investigație în curs de derulare unde angajații companiei au adus dovezi de încălcare a legii. Chirițoiu a mai declarat că firmele care recunosc că au încălcat legislația din domeniul concurenței ar putea fi scutite de o parte din amendă.

Vrem să modificăm Legea Concurenței, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere din amendă. Vrem să facem în așa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigației, când de regulă firmele află ce amendă primesc”, a spus Chirițoiu. El a explicat că această metodă va fi folosită de firmele care știu sigur că există dovezi care le incriminează.

O investigație a Consiliului Concurenței durează, în medie, doi ani. ”Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii și să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ani la etapa de investigație”, a adăugat președintele Consiliului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult