Acasa BusinessCompanii CNAB ar putea cere insolvența Tarom

CNAB ar putea cere insolvența Tarom

scris de Misu Andrei
64 afisari

Compania Aeroporturi București ia în calcul încetarea prestării serviciilor către Tarom, dar și inițierea acțiunilor judiciare privind insolvența companiei aeriene, scrie Profit.ro.

(foto:newsair.ro)

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) va discuta varianta de suspendare a prestării oricăror servicii către operatorul național aerian TAROM până la atingerea unui plafon de 50 milioane lei sau a unei alte valori care să fie decisă de către CA, ca și inițierea de acțiuni judiciare pentru recuperarea sumelor indicate că ar fi datorate de către TAROM, inclusiv, dacă este cazul, cu formularea unei cereri de declanșare a insolvenței operatorului național”, scrie profit.ro.

Cert este că datoriile doar către ANAF sunt indicate la peste 81 milioane lei. La finele anului 2020, datoriile totale însumau circa 1 miliard lei, conform termene.ro.

Tarom se află în prezent în plin proces de restructurare și reorganizare, urmând un plan de măsuri de reducere a costurilor, de evaluare și redimensionare a personalului, de optimizare a flotei și restructurare a rețelei de rute. Totodată, compania, care înregistrează pierderi de mai bine de 13 ani, se află în imposibilitatea de a accepta revendicările Sindicatului Unit TAROM (SUT), care amenință cu greva de avertisment.

Propunerea conducerii companiei este majorarea valorii tichetelor de masă de la 10 la 30 de lei și acordarea unor majorări salariale către categoriile prioritare de salariați, în limita fondului de salarii aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2022.

Acord privind drepturile salariaților

La începutul lunii septembrie, conducerea Tarom şi majoritatea sindicatelor, cu excepția Sindicatului Unit al Tarom, s-au înţeles pentru un nou acord privind drepturile tranzitorii ale salariaților, scrie Financial Intelligence.

Conducerea TAROM şi reprezentanții Sindicatului ETOS, ai Sindicatului Independent Operațional TAROM (SIOT), ai Sindicatului Însoțitorilor de Bord din România (SIBR), ai Sindicatului Național Tehnic TAROM (SNTT), ai Sindicatului Piloților de Linie din România (SPLR) și ai Sindicatului Exploatare Tehnică Aeronave (SETA) au convenit recent asupra necesității încheierii unui nou acord privind drepturile tranzitorii ale salariaților, în acest sens fiind semnat şi un Acord valabil pentru perioada 30.08.2022 – 30.09.2022.

Cele două părţi au agreat ca după obținerea de către directorul general a unui nou mandat din partea Consiliului de Administrație privind majorarea unor drepturi prevăzute în Acordul nr. 858/16.02.2021, să încheie un nou acord care să conțină pe lângă drepturile tranzitorii de natură salarială deja stabilite şi alte drepturi colective necesare şi cuvenite pentru asigurarea şi menținerea unui climat de muncă favorabil, la nivelurile stabilite în noul mandat, aplicabil de la data de 01.10.2022.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult