Acasa BusinessCompanii Conflict între Guvern și conducerea Electrica

Conflict între Guvern și conducerea Electrica

scris de Ștefan Constantinescu
12 afisari

Conflict deschis între Guvern şi cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din România. Statul a pierdut controlul asupra Electrica după listarea companiei la bursă, dar a rămas cel mai important acţionar, cu o cotă de 49%. Iar Ministerul Economiei a respins planul de management şi propunerile pentru salariile administratorilor privaţi.
electrica saDupă ce planul de management a fost respins, Consiliul de Administraţie al Electrica îl acuză pe ministrul Economiei, într-o scrisoare, că vrea să controleze în continuare activitatea companiei.

Pachetul majoritar de acţiuni a fost vândut pe Bursă, dar conducerea susţine că statul cere să fi mereu informat despre numirile în funcţii de conducere, pe care ar şi încerca să le influenţeze.

În aceeaşi scrisoare sunt contestate şi criteriile de competenţă cerute pentru contractele directorilor, pe motiv că acestea nu sunt o practică în Occident.

Victor Cionga, directorul Consiliului de Administraţie al Electrica: „În cazul în care acţionarii nu sunt multumiţi cu performanţa CA există o cale foarte simplă, revocarea Consiliului.”

Ioan Rosca e pe făraş. Acţionarii ELECTRICA nu i-au mărit salariul

Voci din sectorul energetic spun că Ministerul Energiei, care deţine 49% din acţiuni, ar vrea de fapt să impună o conducere numită politic. Reprezentanţii Ministerului neagă această variantă.

Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei şi IMM-urilor: „Nu doresc eu personal să fiu director general la Electrica, doresc să fac ce am făcut şi până acum şi, dacă sunt prea exigent, îmi cer scuze, dar ăsta mi-e rolul ca secretar de stat.”

Scandal pe salariile membrilor din conducerea ELECTRICA SA

Oficialii din minister sunt supăraţi pentru că, deşi a obţinut 630 de milioane de euro în urma listării la bursă, Electrica nu a anunţat, în ultimul an, nici o investiţie de amploare.

Directorii din ELECTRICA SA vor salarii mai mari şi limuzine cu şofer

„Are bani în cont, este o companie puternică, este o companie stabilă, îi mai trebuie viziune”, a adăugat Bogdan Badea.

„La un moment dat eram implicaţi într-un proces de achiziţionare a trei dintre distribuţiile pe care unul dintre competitorii noştri le avea, am avut discuţii şi cu Fondul Proprietatea. Investiţiile într-un mediu reglementat sunt dictate şi de ce zice reglementatorul, adică ANRE”, afirmă Victor Cionga, directorul Consiliului de Administraţie al Electrica.

Electrica deserveşte 3,6 milioane de consumatori de energie electrică, în Transilvania şi în nordul Munteniei.

Statul cere Electrica daune de 1,3 mld euro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult