Acasa BusinessCompanii Elicopterele Super Puma MK 1 se vor produce la IAR Braşov

Elicopterele Super Puma MK 1 se vor produce la IAR Braşov

scris de D.S.S.
15 afisari

Ministrul Economiei, Constantin Niță, și Președintele Airbus Helicopters, Guillaume Faury, au semnat astăzi, 3 septembrie, în prezența Primului-ministru Victor Ponta, Memorandumul de înțelegere încheiat între Guvernul României și Airbus Helicopters privind ‘Proiectul Super Puma MK 1’.

Elicopterele Super Puma MK 1 se vor produce la IAR Braşov

Elicopterele Super Puma MK 1 se vor produce la IAR Braşov

Memorandumul exprimă intenția Guvernului și a Airbus Helicopters de a coopera și de a sprijini reciproc acțiunile necesare pentru extinderea pe piață din România și de a dezvolta capacitățile de producție pentru elicopterele de tip Super Puma MK1 în cadrul Parcului tehnologic aerospațial de pe platforma IAR Brașov.

Airbus Helicopters și IAR Brașov S.A. au dezvoltat cu succes în sistem joint-venture compania Eurocopter Romania (ECRom), care asigură mentenanța, reparațiile și activitățile de revizii generale pentru elicoptere. ECRom a devenit un furnizor român important pentru mentenanță, reparații și activitățile de revizii generale. Ministerul Economiei, în calitate de acționar majoritar, va sprijini IAR SA Brașov pentru a deveni un actor principal în proiectul de fabricație al elicopterului de tip Super Puma MK1, prin producerea de subansamble și componente ale elicopterului.

Pentru IAR SA Brașov, cooperarea în domeniul industriei de fabricație a elicopterelor a început în anul 1970 odată cu cumpărarea de către România a licenței de fabricare a elicopterului SA/IAR 316 B Aloutette III, continuată apoi în anul 1974 prin achiziționarea de către România a licenței de fabricare a elicopterului SA/IAR 330 Puma, fapt care a permis companiei să asigure necesarul de elicoptere pentru toate instituțiile statului dar în același timp a făcut ca România să înregistreze un volum important de export al acestor modele de elicoptere.

Un alt pas important îl reprezintă înființarea în anul 2002 a societății mixte Eurocopter România SA, cu participarea Airbus Helicopters și IAR SA Brașov, societate care în cei 12 ani de la înființare a devenit un pilon al industriei de aviație din România. Consolidarea parcului industrial aeronautic de pe platforma IAR SA Brașov s-a făcut și prin dezvoltarea în perioada 2009-2010 a companiei Premium Aerotec SRL — companie aparținând concernului Airbus Group — și care în prezent realizează componente pentru o întreagă gamă de avioane din familia Airbus.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult