Acasa BusinessCompanii Gazprom: Europa va fi nevoită să discute cu Rusia despre Turkish Stream

Gazprom: Europa va fi nevoită să discute cu Rusia despre Turkish Stream

scris de A.B.
19 afisari

Europa va fi nevoită în curând să discute cu Rusia despre construcţia conductei Turkish Stream dar şi despre creşterea volumului gazelor livrate, a declarat marţi vicepreşedintele grupului rus Gazprom, Alexandr Medvedev, citat de agenţia Sputnik.

Turkish Stream

Turkish Stream

„Credem că bunul simţ va prevala în Europa şi vom discuta nu doar despre distribuţia gazelor în Europa prin intermediul proiectului Turkish Stream, dar şi despre volume suplimentare de gaze”, a spus Medvedev.

În prezent, gazele livrate de Rusia acoperă aproximativ o treime din consumul total din Europa. Luna trecută, un director al Gazprom a spus că Rusia va începe, până la jumătatea lunii iunie, să monteze conducta Turkish Stream în Marea Neagră.

 Proiectul Turkish Stream, menit să transporte gaze ruseşti către Europa via Marea Neagră şi Turcia, a fost anunţat de autorităţile din Rusia după ce acestea au renunţat în decembrie 2014 la proiectul South Stream, care ar fi traversat Marea Neagră până în Bulgaria, iar de acolo către centrul Europei.

Conducta Turkish Stream va avea o capacitate de transport estimată la 63 de miliarde de metri cubi de gaze. Gazprom a convenit cu partenerii turci toate condiţiile comerciale pentru livrările de gaze, a arătat marţi Medvedev.

„Totul este stabilit, toate condiţiile comerciale şi economice”, a spus Medvedev. Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat în luna mai că grupul rus şi compania turcă Botas au ajuns la un acord preliminar referitor la discountul pentru gazele ruseşti, care va fi formulat oficial în curând. Miller nu a precizat mărimea discountului.

„Acordul va fi semnat la sfârşitul lunii iunie”, a mai spus Medvedev, adăugând că Rusia şi Turcia intenţionează să încheie un acord interguvernamental care va include toate condiţiile referitoare la tranzitul Turkish Stream.

În decembrie 2014, Gazprom şi Botas au semnat un memorandum de înţelegere privind construcţia Turkish Stream, care va avea o lungime totală de 1.100 de kilometri.

Gazprom a anunţat în ianuarie că primele livrări de gaze prin intermediul Turkish Stream vor avea loc din decembrie 2016.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult