Acasa BusinessCompanii Hidroelectrica şi 10 companii partenere, amendate de Consiliul Concurenţei

Hidroelectrica şi 10 companii partenere, amendate de Consiliul Concurenţei

scris de C.S.
10 afisari

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 165,8 milioane de lei (37 milioane de euro) Hidroelectrica şi 10 parteneri contractuali ai companiei, în principal comercianţi de energie, pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de electricitate.

Borza: "Băieţii deştepţi" forţează redeschiderea insolvenţei HidroelectricaCe amenzi a primit fiecare companie:

Hidroelectrica – sancţionată cu 20,43 milioane lei (4,5 milioane de euro)

Alpiq Romindustrie – 21,72 milioane lei

Alpiq Romenergie – 87.821 lei

Alro – 21,23 milioane lei

Electrocarbon – 864.203 lei

Electromagnetica – 9,02 milioane lei

Elsid – 2,55 milioane lei

Energy Financing Team, Elveţia – 71,37 milioane lei

Energy Holding – 12,35 milioane lei

Luxten Lighten Company – 5,45 milioane lei

Menarom – PEC, succesor Euro-PEC – 724.950 lei.

Hidroelectrica, Elsid şi Electrocarbon au recunoscut că au încălcat legea şi au beneficiat astfel de reducerea amenzilor.

Decizia Consiliului Concurenței va ajuta Hidroelectrica în procesele pe care le are cu ‘băieții deștepți’, întrucât demonstrează că acele contracte au fost ilegale, a declarat, luni, pentru Agerpres, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

„O astfel de decizie demonstrează că aceste contracte sunt considerate ilegale, deci nu pot constitui temei de drept. Băieții deștepți au cerut daune de peste 600 de milioane de euro când am reziliat contractele cu ei, în 2012, iar decizia Consiliului Concurenței, practic, anulează orice șansă ca ei să primească vreun ban de la Hidroelectrica’, a explicat Borza.

Potrivit acestuia, dintre cele 75 de contestații înregistrate inițial împotriva Hidroelectrica, mai sunt încă nouă pe rol.

„Prefer să plătesc 4,6 milioane de euro statului român (amenda primită de la Consiliul Concurenței — n. r.), decât să plătesc unora care nu au muncit în viața lor și care au externalizat tot profitul în afara țării”, a adăugat Borza.

El a precizat că acest lucru facilitează rezolvarea cât mai rapidă a litigiilor cu „băieții deștepți”, pentru ca Hidroelectrica să iasă din insolvență înainte de 20 iunie 2016, termenul pe care îl are pentru reorganizare, altfel riscând intrarea în faliment.

„20 iunie 2016 este termenul maxim până la care compania se poată reorganiza, dar va ieși până atunci din insolvență. Sperăm ca în luna mai să finalizăm toate aceste procese, care reprezintă singura cauză pentru care compania încă se află în insolvență’, a afirmat Borza.

El a argumentat că aceste contracte pe termen lung au fost principala cauză pentru care Hidroelectrica a fost adusă în insolvență, întrucât au provocat prejudicii companiei de peste un miliard de euro în perioada 2003 — 2012, reprezentând diferența dintre prețurile foarte mici din contracte și prețul pieței. Borza a menționat că, în unele contracte, prețul era chiar sub costurile de producție.

„Aceste contracte au distorsionat piața, întrucât Hidroelectrica reprezintă cel mai mare producător de energie din țară, cu o cotă de 30-35%, iar toată cantitatea de energie produsă a fost valorificată exclusiv prin aceste contracte, încălcând flagrant ordinele președintelui ANRE și ale ministrului Economiei, care spuneau că toți producătorii de energie trebuie să vândă energia disponibilă pe bursă. Pentru că Hidroelectrica a ignorat aceste ordine, nu a existat deloc lichiditate în piață, iar prețurile pe piață erau foarte mari’, a menționat Borza.

Acest lucru a fost dovedit de faptul că, în momentul în care contractele au fost reziliate și Hidroelectrica a venit în piață cu o cantitate uriașă de energie, respectiv 7-8 TWh, prețul a scăzut de la 220 de lei la 150-160 de lei, a adăugat reprezentantul Euro Insol.

„În plus, acești comercianți de energie s-au înțeles între ei, veneau de mânuță la Hidroelectrica și erau reprezentați de aceeași casă de avocatură. Prețurile erau trase la indigo’, a adăugat Borza.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult