Acasa BusinessCompanii Plaje închiriate în regim de urgență pentru sezoanele turistice 2023-2024

Plaje închiriate în regim de urgență pentru sezoanele turistice 2023-2024

scris de Misu Andrei
83 Afisari

Până la finalul lunii ianuarie, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică Ordonanța de Urgență a Guvernului privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele estivale 2023-2024.

În anul 2022, aproximativ 200 de contracte de închiriere a plajelor turistice de pe întreg litoralul românesc au încetat prin ajungerea la termen. Ministerul Mediului, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, se ocupă de scoaterea la licitație a acestor sectoare și închirierea lor.

Doar că lucrările de lărgire a plajelor au reconfigurat sectoarele de nisip ce urmează să fie închiriate, de aceea Ministerul Mediului a pregătit această ordonanță care este o derogare de la Codul Administrativ și Legea Apelor, derogare ce face posibilă închirierea plajelor pentru o perioadă de doi ani.Ministerul Mediului arată că este necesară efectuarea diligențelor în vederea obținerii unor noi Planuri Urbanistice Zonale, pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale, în vederea reorganizării amplasării construcțiilor provizorii care servesc activitățile de turism și agrement pe plaja turistică a Mării Negre.

Dar, având în vedere faptul că emiterea planurilor urbanistice sunt în competența administrațiilor publice locale, acest lucru poate influența negativ procesul de închiriere a plajelor, bun public aparținând domeniului public al Statului Român.

Față de stadiul și graficul de realizare a lucrărilor amintite și ținând cont de încetarea vechilor contracte de închiriere, care fac ca doar în acest moment să poată fi îndeplinite condițiile de închiriere, respectiv suprafețe de plajă libere de sarcini sau contracte, este necesară urgentarea realizării închirierii, termenele optime fiind cu mult depășite, în raport de începerea sezonului estival”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Ministerul Mediului vrea ca toate aceste închirieri să fie finalizate, iar plajele predate operatorilor privați, până la 1 mai 2023, moment în care începe sezonul turistic pe litoral. În caz contrar, Apele Române ar pierde cel puțin 6,25 de milioane de lei din neîncasarea chiriilor aferente acestor sectoare de plajă.

De asemenea, nerezolvarea urgentă a problemelor evocate poate conduce la neasigurarea corespunzătoare a condițiilor de realizare a activităților turistice, activități care vizează interesul general public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, se mai arată în document.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede o serie de reglementări considerate optime pentru a putea fi desfășurate în timp util licitațiile privind închirierea plajelor, în același timp cu respectarea principiilor publicității, tratamentului egal și transparenței. Propunerile vor conduce la reducerea la jumătate a perioadei de licitație și încheiere a contractelor, în prezent perioada însumând cel puțin 55 de zile.

Prețurile de pornire propuse de Guvern

Conform proiectului de OUG, un metru pătrat de plajă (categoria I) destinată recreerii și divertismentului va fi închiriat cu un preț care pleacă de la 1,22 lei/lunar.

·        Tarif plajă categoria I cu funcția recreere/divertisment – 1,22 lei/mp/lună;

·        Tarif plajă categoria I cu funcția sportivă – 0,24 lei/mp/lună;

·        Tarif plajă categoria a II –a cu funcția recreere/divertisment – 0,91 lei/mp/lună;

·        Tarif plajă categoria a-II-a cu funcția sportivă – 0,18 lei/mp/lună;

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS