Acasa BusinessCompanii Povestea simpatica a unei invetii ce astazi pare banala. S-a intamplat in 1733

Povestea simpatica a unei invetii ce astazi pare banala. S-a intamplat in 1733

scris de Z.V.
69 afisari

Daca va vine sa credeti, primul landou pentru copii a aparut in 1733. A fost opera lui William Kent, arhitect de meserie, si era construit din nuiele de rachita, asezate pe un cadru din lemn. Acesta avea patru roti, putea fi tractat de ponei si a fost conceput ca o modalitate de a distra copiii ducelui de Devonhire.

landouUn landou este in prezent un lucru cat se poate de firesc in randul proaspetilor parinti. Este un obiect care este foarte util in deplasarea celui mic, fara prea mult efort, intr-o pozitie comoda atat pentru prichindel, cat si pentru parinti. Putini se intreaba insa unde isi are originile acest dispozitiv. Poate curios pentru unii, primul landou a aparut in 1733 si a fost opera unui… arhitect. Este vorba despre William Kent, care servea la curtea ducelui de Devonshire. Acesta este recunoscut pentru introducerea stilului Palladian in arhitectura engleza, insa a iesit in evidenta si prin aranjamentele de peisagistica.

La baza designer de mobila, William Kent s-a impus in istoria Angliei drept un arhitect care, in secolul XVIII, a adus „gradinaritul natural” in decorarea caselor, ceea ce acum se cheama „gradina cu peisaj englezesc”. Si-a adus mai multe contributii la stilul arhitectural englez, atat de apreciat in prezent. Cu toate acestea, a coborat si la mintea copiilor si este cel care a adus notiunea de landou in viata copiilor. In 1733, din dorinta de a-i distra pe copiii ducelui de Devonshire, a impetit un cos de nueiele rachita, pe care l-a instalat pe un cadru de lemn. Acesta avea patru roti si un ham, o modalitate prin care putea fi tractat de un ponei, capra sau un caine.

Acest landou este si printre primele atestari documentare pentru carucioarele pentru copii. Mai tarziu, modelul a suferit unele schimbari, i s-au atasat doua manere, astfel incat sa poata fi usor transportat si de un parinte. De la aceasta idee a pornit mai tarziu si caruciorul pentru copii. Cele mai importante modificari au fost facute dupa Primul Razboi Mondial, cand clasicul landou a primit roti si cadru metalic, transformandu-se astfel intr-un carucior asemanator cu cel din zilele noastre.

Ideea a fost dusa mai departe si dezvoltata de Owen Maclarent, cel care a propus un carucior cu cadru din aluminiu, ce putea fi pliat si transportat cu usurinta. O inventie care s-a mulat pe nevoile parintilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult