Acasa BusinessCompanii Prima mașină – Plafonul garanțiilor pentru 2015

Prima mașină – Plafonul garanțiilor pentru 2015

scris de C.F.V.
4 afisari

Plafonul garanțiilor destinate Programului ‘Prima mașină’ va fi în 2015 de 350 milioane lei, iar înscrierile și altor finanțatori (bănci și instituții financiare nebancare – IFN) se pot face până la data de 2 martie, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, publicat de Ministerul Finanțelor Publice /MFP/.

programul prima masinaÎn vederea reglementării plafonului garanțiilor care pot fi emise în anul 2015, se completează art.1 din Normele de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014, cu modificările și completările ulterioare, prin stabilirea plafonului la nivelul sumei de 350 milioane lei. Pentru nivelul plafonului s-au luat în considerare solicitările venite din partea instituțiilor de credit și instituțiilor financiare nebancare eligibile ca participante în cadrul Programului și acesta se are în vedere în discuțiile cu FMI și CE în stabilirea criteriului de performanță privind garanțiile, parte a acordurilor încheiate cu instituțiile financiare internaționale. Totodată, se propune reglementarea posibilității ca și alți finanțatori interesați să se înscrie în Program până la data de 2 martie 2015′, se arată în document.

Potrivit sursei citate, pentru anul 2014 plafonul alocat a fost de 50 milioane lei, iar până la data de 24 decembrie un număr de 10 finanțatori au transmis către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii /FNGCIMM/ și MFP cererile de înscriere în Program.

La jumătatea lunii noiembrie 2014, MFP preciza în noile forme de aplicare a Programului ‘Prima mașină‘ că toate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, eligibile să aplice în program, vor beneficia de finanțare care va acoperi maximum 95% din prețul de achiziție prevăzut în factura proformă. Din finanțarea acordată, maximum 50% va reprezenta garanția statului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult