Salonul aeronautic de la Farnborough (Marea Britanie) îşi deschide luni porţile pe fondul creşterii puternice din transportul aerian şi din sectorul apărării la nivel mondial, dar şi al dificultăţilor cu care se confruntă constructorii de avioane în a-şi adapta producţia la nevoile transportatorilor, informează AFP.
Aproximativ 75.000 de vizitatori şi peste 1.200 de expozanţi sunt aşteptaţi timp de cinci zile pe aeroportul din sud-vestul Londrei, care în mod normal este utilizat de avioanele de business, la cel mai important eveniment programat pentru acest an în industria aerospaţială.
În mod tradiţional, Salonul de la Farnborough este o ocazie pentru un război al comenzilor între Airbus şi Boeing, primii doi mari constructori mondiali de avioane. Însă chiar dacă şi la ediţia din acest an vor fi anunţate noi contracte, pentru Airbus şi Boeing miza este în altă parte.
Cei doi giganţi sunt concentraţi în prezent pe rezolvarea problemelor de producţie pentru a putea livra carnetele lor imense de comenzi, care cumulate au ajuns la peste 15.000 de aparate, în creştere cu 18% în ritm anual.
Carnetul nostru de comenzi „este incredibil de plin, am vândut totul până la finalul deceniului”, a declarat directorul Boeing Commercial Aircraft, Stephanie Pope, în avanpremiera Salonului de la Farnborough. „Vrem să livrăm avioane sigure şi de calitate, în mod previzibil şi în calendarul convenit”, insistă Stephanie Pope. În aceste condiţii, Boeing este obligat să îşi reducă producţia. „Este o schimbare transformaţională” pentru o companie care vrea să instaureze o „cultură a responsabilităţii”, a subliniat Stephanie Pope.
Ca un simbol al actualelor priorităţilor ale Boeing, constructorul american anunţă că şi-a ajustat prezenţa la Salonul de la Farnborough, în condiţiile în care se concentrează pe consolidarea securităţii şi calităţii precum şi pe respectarea angajamentelor faţă de clienţi. Grupul american a precizat că nu va expune niciun avion comercial la Farnborough.
În cazul Airbus, care domină piaţa aeronautică mondială cu aparatele sale din familia A320, constructorul european este angajat într-o cursă spre majorarea ambiţioasă a producţiei. Dacă în timpul pandemiei Airbus a redus producţia de avioane A320 la 40 de exemplare într-o lună, la începutul anului compania a majorat cadenţa la 44 de exemplare pe lună şi vrea să ajungă la 75 de avioane A320 produse lunar în 2027, un obiectiv care a fost amânat cu un an.
„Ne confruntăm cu obstacole”, a declarat Christian Scherer, directorul diviziei de avioane comerciale de la Airbus, companie care a anunţat un program de reducere a costurilor. Airbus este afectat de problemele apărute la furnizorii săi, care nu pot să majoreze producţia după ce au fost afectaţi de pandemie, dar şi de majorarea dobânzilor şi dificultăţile de a recruta noi angajaţi.
Cu toate acestea, cei doi mari producători de avioane au şi veşti bune. Boeing a demarat săptămâna trecută procesul de certificare pentru avionul 777-9, destinat să intre în serviciu în 2025, cu o întârziere de cinci ani. La rândul său, Airbus a obţinut certificarea organismului european EASA pentru avionul A321 XLR, o versiune cu o autonomie foarte mare a principalului model al constructorului european. Aparatul, care va fi expus la Farnborough, urmează să efectueze zboruri demonstrative de-a lungul întregii săptămâni.
Salonul aeronautic de la Farnborough se organizează odată la doi ani, în anii pari, în alternanţă cu Salonul de la Bourget, Franţa.