Acasa BusinessCompanii Regional Cyber Security Summit: România reprezintă un bastion de securitate

Regional Cyber Security Summit: România reprezintă un bastion de securitate

scris de D.P.
12 afisari

România duce câteva războaie în acelaşi timp, nu convenţionale precum în Ucraina, ci unul în energie, deoarece Federaţia Rusă poate şantaja Europa cu gaz şi energie, şi un altul cu nişte oameni necunoscuţi care atacă în fiecare secundă sistemele de date şi tehnologice, afirmă premierul Victor Ponta.

summit securitate ciberneticaŞeful Executivului a făcut aceste afirmaţii, luni, la „Summitul Regional pentru Securitate Cibernetică & Misiunea Economică a SUA”, care are loc la Palatul Parlamentului.

„În această regiune complicată în care România reprezintă un bastion de securitate, de stabilitate, de predictibilitate, avem câteva războaie pe care le ducem în acelaşi timp. Din fericire, nu războaie convenţionale, aşa cum se întâmplă în estul Ucrainei şi în alte zone, dar războaie la fel de dificile. În primul rând, un război pe energie şi spuneam de multe ori că principala armă a Federaţiei Ruse în acest război n-o reprezintă avioanele sau tancurile sau rachetele, ci o reprezintă gazul şi energia cu care pot şantaja regiunea şi Europa. În acelaşi timp însă, în fiecare minut, în fiecare secundă, există atacuri asupra sistemelor de date, asupra sistemelor tehnologice avansate de comunicaţii, pe care nişte oameni pe care nu-i vedem niciodată la televizor, despre care nu se scrie în presă, dar care există, îşi desfăşoară activitatea şi reuşesc să ne blocheze, oferindu-ne nouă capacitatea de a folosi şi internetul, şi televiziunea, şi sistemul de control al transporturilor aeriene sau feroviare, şi tot ceea ce ţine de viaţa de zi cu zi, inclusiv capacitatea de a şti cât este ceasul, pentru că probabil din ce în ce mai puţini o să avem ceasuri mecanice în perioada următoare.

Din acest punct de vedere, vreau să mulţumesc celor foarte mulţi eroi necunoscuţi care stau în spatele unui monitor şi a unei tastaturi şi care au grijă ca azi şi în orice zi şi în orice moment să putem să ne desfăşurăm, să ne dezvoltăm ca o societate democratică”, a spus Ponta.

summit pontaPremierul a subliniat importanța parteneriatului dintre România și SUA pentru asigurarea securității cibernetice.

„Șansa pe care o avem de a colabora și de a fi împreună cu liderul mondial, și anume guvernul SUA, companiile din SUA, este o șansă uriașă pe care vrem să o folosim la maximum. Îi asigur pe toți cei prezenți că împreună Statele Unite ale Americii — România (…) putem să construim o lume mai sigură și un cadru în care dezvoltarea noastră de securitate, dar și economică să nu trăiască în fiecare secundă sub amenințarea, sub pericolul unui atac cibernetic”, a adăugat Ponta.

Bruce Andrews:  România a dovedit că este un lider în tehnologia informației

România a dovedit că este un lider în tehnologia informației și nu mai este un secret pentru nimeni că româna este a doua limbă vorbită în birourile Microsoft din întreaga lume, a declarat, luni, Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comerț din cadrul Departamentului Comerțului din SUA, la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la Palatul Parlamentului.

„Am onoarea să însoțesc în aceste zile la București o delegație din care fac parte companii de prestigiu din SUA, de la IBM și Microsoft până la Hewlett Packard. Statele Unite ale Americii văd multe oportunități în dezvoltarea unor relații în domeniul ciber security cu România. Vrem să creăm un spațiu de internet cibernetic mult mai sigur. Una dintre cele mai bune căi pentru a ajuta România să-și protejeze rețelele este să continuăm implementarea de noi proiecte. România a dovedit că este un lider în tehnologia informației. Și, când spun asta, dau doar un exemplu: aici avem Bitdefender, o companie din România care a lansat o soluție revoluționară de securitate cibernetică numită Box, destinată strict utilizatorilor casnici. Știm deja că româna este a doua limbă vorbită în birourile Microsoft din întreaga lume’, a subliniat Andrews.

Reprezentantul Departamentului Comerțului din SUA a precizat că, pentru o dezvoltare a parteneriatelor cu România, este important să nu fie impuse legi care să stopeze inovarea.

„Există mult loc pentru creștere în dezvoltarea parteneriatelor dintre România și SUA. Pentru asta, e foarte bine să nu impunem legi care să oprească interoperabilitatea sau să țină în loc inovarea. Guvernul și industria trebuie să conlucreze foarte bine. Cyber security este un loc unde putem să asigurăm o prosperitate comună pentru ambele țări”, a afirmat oficialul american.

Encuțescu (MECT): Cifra de afaceri medie anuală a sectorului IT&C a ajuns la 2,8 miliarde de euro

Afacerile anuale înregistrate în sectorul IT&C din România au atins o medie de 2,8 miliarde de euro, însă specialiștii din domeniu susțin că valoarea ar putea ajunge la 10 miliarde de euro, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului  Aurel-Sorin Encuțescu, la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la Palatul Parlamentului.

Aurel-Sorin Encuțescu

Aurel-Sorin Encuțescu

„În 2014, România avea un număr de peste 64.000 de specialiști în IT, țara noastră fiind lider european în ceea ce privește numărul de angajați în sectorul tehnologiei informatice pe cap de locuitor. De asemenea, ocupă locul 6 la nivel mondial pe acest segment. La ora actuală, performanța financiară a sectorului IT&C din România a crescut. Cifra de afaceri medie anuală a sectorului a ajuns la 2,8 miliarde euro. Specialiștii susțin că targetul României poate atinge chiar 10 miliarde de euro. Sectorul IT a fost singurul în care, în plină criză economică, nu s-au făcut concedieri’, a afirmat Encuțescu.

Potrivit oficialului MECT, sectorul IT&C a fost, anul trecut, al treilea contributor brut la Produsul Intern Brut /PIB/, iar investițiile totale ar putea ajunge la 2,4 miliarde de euro.

„Sectorul IT&C a fost al treilea contributor brut la Produsul Intern Brut al României. Investițiile totale în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor ar putea să ajungă, în România, la aproximativ 2,4 miliarde de euro. În momentul de față, România se află pe locul 5 în lume în ceea ce privește viteza la internet. Dacă ne uităm la statistică, putem vedea că țări mult mai importante sunt în urma României. Printre primele 20 de orașe care au acces la cea mai mare viteză de internet, Bucureștiul se află pe locul 4, Galați pe 7, Iași pe 8, Timișoara pe 9, Ploiești pe 10, Oradea pe locul 13. Potrivit datelor Băncii Naționale, în 2013, industria IT s-a clasat pe locul 2 în clasamentul domeniilor exportatoare de servicii’, a menționat Aurel-Sorin Encuțescu.

La nivel general, datele oficiale prezentate luni de secretarul de stat din MECT arată că valoarea investițiilor directe nete în România se situau la 2,427 miliarde de euro, la 31 decembrie 2013.

„Valoarea investițiilor nete directe în România se situau, la 31 decembrie 2013, la 2,427 miliarde de euro. Domeniile în care au fost realizate cele mai multe investiții au fost în industria prelucrătoare și tehnologia informațiilor. Practic, dacă vorbim de tehnologia informațiilor, valoarea investițiilor, până în prezent, s-a ridicat la 2,050 miliarde de euro’, a menționat reprezentantul MECT.

Aurescu: Este necesară întărirea schimbului de informații

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a pronunțat, luni, pentru întărirea cooperării și a schimbului de informații între statele din regiune, astfel încât întreaga zonă să facă față atacurilor cibernetice care „ar putea conduce la conflicte politico-militare”.

Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu

„Misiunea de comerț a Statelor Unite în domeniul securității cibernetice din această perioadă, precum și summitul regional de mâine vin într-un context potrivit pentru țara noastră și pentru regiune. România are acum ocazia să folosească această oportunitate deosebită pentru a acționa ca element de legătură între Statele Unite și țările din regiune, ca facilitator pentru dezvoltarea de proiecte cu impact regional în domeniul securității cibernetice”, a spus Aurescu, la Palatul Parlamentului, în cadrul Summitului Regional de Securitate Cibernetică. 

El a arătat că summitul regional va pune bazele unei cooperări în regiune în direcția creșterii eforturilor pentru consolidarea capacităților în domeniul cibernetic.

„Obiectivul final pentru România este să devină un lider regional în securitate cibernetică. Este necesar mai mult ca oricând să întărim cooperarea și schimbul de informații între statele din regiune pentru a face față atacurilor cibernetice care ar putea conduce la conflicte politico-militare”, a adăugat șeful diplomației române.

Ministrul a explicat că în actualul context internațional, acum mai mult decât oricând, riscurile de securitate cibernetică sunt în creștere, iar România poate fi o țintă a atacurilor cibernetice statale sau extremist-teroriste motivate ideologic.

Bogdan Aurescu a prezentat și obiectivele pe care Bucureștiul le urmărește la summit.

„Ne-am propus pentru acest summit două obiective și dimensiuni importante. Pe de-o parte, promovarea cooperării în regiune; pe de altă parte, schimbul de informații în domeniul securității cibernetice. Cooperarea va fi cu adevărat eficientă numai în măsura în care toți participanții vor fi dispuși să împărtășească informațiile pe care le au. În ce privește incidentele de securitate, schimbul de date între statele membre până acum se desfășoară doar pe baze informale sau în cadrul unor schimburi bilaterale reglementate, iar exercițiile din domeniul securității cibernetice sunt încă într-un stadiu embrionar”, a declarat demnitarul.

Grindeanu: Securitatea cibernetică, prioritate națională

Securitatea cibernetică și încrederea în serviciile publice reprezintă o prioritate națională pentru autorități, iar în acest context România susține adoptarea noului pachet legislativ privind protecția datelor cu caracter personal, a declarat, luni, ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu, la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la Palatul Parlamentului.

Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu

„România își propune să dezvolte un mediu de informații dinamic bazat pe interoperabilitatea sistemelor și a serviciilor societății informaționale, să introducă măsuri de securitate menite să sporească protecția infrastructurilor cibernetice, în conformitate cu reglementările europene și internaționale în vigoare, respectând în același timp cadrul de reglementare în domeniul protecției drepturilor și libertăților cetățenilor. Securitatea cibernetică și încrederea în serviciile publice reprezintă o prioritate națională pentru Guvernul român (…) România susține adoptarea noului pachet legislativ privind protecția datelor cu caracter personal, acest lucru necesitând nu doar consolidarea și detalierea drepturilor persoanelor vizate, ci și a obligațiilor celor care prelucrează și procesează date cu caracter personal’, a afirmat Grindeanu.

Oficialul a adăugat, totodată, că nivelul încrederii cetățenilor europeni în serviciile online nu este unul încurajator, un motiv important fiind acela că sunt nevoiți să dezvăluie prea multe date cu caracter personal.

„Încrederea cetățenilor în serviciile online poate fi consolidată prin asigurarea unui grad ridicat al securității cibernetice, dar și printr-o bună transparență și eficiență. Nu este, însă, de neglijat faptul că, în prezent, 72% dintre utilizatorii de Internet din Europa își exprimă rezervele cu privire la utilizarea serviciilor online, în special în folosirea sistemelor de comerț electronic, din cauza faptului că sunt nevoiți să dezvăluie prea multe date cu caracter personal, ceea ce înseamnă că este necesar să punem accent pe asigurarea confidențialității, integrității, autenticității și disponibilității acestor date’, a menționat ministrul pentru Societatea Informațională.

Pe de altă parte Sorin Grindeanu a precizat că la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la București vor fi marcate două momente importante: parafarea Declarației Comune privind Cooperarea în domeniul Securității Cibernetice a Summitului Regional, respectiv lansarea proiectului-pilot a Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică.

Summitul Regional de Securitate Cibernetică este organizat de Ministerul pentru Societatea Informațională, Departamentul Comerțului al SUA și Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București și are loc la Palatul Parlamentului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult