Acasa BusinessCompanii Suzuki și-a vândut participația deținută la Volkswagen

Suzuki și-a vândut participația deținută la Volkswagen

scris de D.P.
10 afisari

Suzuki Motor Corp a acceptat să-și vândă participația de 1,5% deținută la Volkswagen AG grupului german Porsche Automobil Holding SE, prețul tranzacției nefiind dat publicității, transmite MarketWatch.

vw-suzuki-Porsche Automobil Holding SE este cel mai mare acționar al Volkswagen (VW). În urma vânzării, Suzuki va înregistra un profit special de 36,7 miliarde de yeni (304 milioane de dolari), a anunțat compania niponă.

Săptămâna trecută, VW a pierdut o treime din capitalizarea sa bursieră, din cauza scandalului manipulării emisiilor vehiculelor. În pofida declinului titlurilor VW, Suzuki și-a menținut intenția de a renunța la participația deținută la Volkswagen.

În 17 septembrie, Suzuki a răscumpărat pachetul de 19,9% din acțiunile sale deținut de Volkswagen, pentru 460 miliarde de yeni (3,8 miliarde de dolari). Luna trecută, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț a cerut grupului german să-și vândă participația deținută la Suzuki.

Suzuki a cumpărat aproape 120 milioane de acțiuni, la prețul de 3.842,50 yeni pe titlu, încheind parteneriatul format în 2009, în urma căruia VW a devenit cel mai mare acționar al producătorului auto nipon. Parteneriatul includea cooperarea în domeniul tehnologic și expansiunea pe piețele emergente. Între timp, însă, relațiile dintre cei doi parteneri s-au răcit în condițiile în care compania niponă a acuzat VW că încearcă să preia controlul asupra sa iar grupul german a criticat faptul că Suzuki a decis să cumpere motoare diesel de la Fiat.

Cel mai mare producător auto la nivel mondial, Volkswagen, este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor făcute de autoritățile SUA cu privire la emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susține Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).

Reprezentanții VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor și au anunțat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

Aproximativ 482.000 de vehicule diesel produse în perioada 2008 — 2015 sub brandurile Volkswagen și Audi, destinate pieței americane, includ acel software.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS