Acasa BusinessCompanii Transelectrica curentează banul public

Transelectrica curentează banul public

scris de A.P.
8 afisari

Moțiunea simplă „PSD curentează banul public – bonusuri uriașe, contracte cu dedicație și secrete de stat la Transelectrica”, inițiată de PNL, va fi votată miercuri în plenul Camerei Deputaților, după ce a fost dezbătută marți de deputați.

transelectricaLiberalii îi cer ministrului Economiei, Mihai Tudose, să ia decizii radicale pentru a scoate compania Transelectrica „de sub influența PSD”.

Potrivit semnatarilor moțiunii, companiile de stat, în special cele din domeniul energiei, au devenit în mandatul de premier al lui Victor Ponta „anexe” ale partidului condus de acesta, prin care „sunt alimentate firmele și buzunarele prietenilor politici ai guvernării PSD-iste”.

Inițiatorii susțin că, votând această moțiune, deputații vor da un semnal serios că Transelectrica trebuie să iasă din sfera „de influență toxică a PSD-ului” și îl vor obliga pe ministrul Economiei să ia decizii „responsabile” și „radicale”, prin care compania să nu mai fie locul în care sunt satisfăcute „câștigurile clientelei PSD-iste”, respectiv „orgoliile politice de moment”, sacrificându-se astfel interese majore de politică energetică.

Deputatul PNL Lucian Bode a afirmat marți că prin moțiunea simplă privind Transelectrica se dorește aducerea în discuție a neregulilor constatate la această companie, indicând, printre altele, deciziile lipsite de transparență și politica „discreționară” de personal.

„Prin această moțiune simplă dorim să aducem în dezbaterea parlamentară neregulile pe care le-am constatat la Transelectrica, o companie strategică (…), la care principala sursă de venit o reprezintă tariful pentru transport energie electrică, pe care îl plătesc toți românii prin factura energetică”, a spus Bode, la dezbaterea moțiunii simple.

În opinia acestuia, printre neregulile constatate se numără acțiunile și deciziile lipsite de transparență, programele de investiții și mentenanță nerealizate cu implicații majore asupra securității sistemului energetic național și asupra securității naționale, acordarea de bonusuri de miliarde de euro pentru conducere și politica de personal „discreționară, dictată de interesele de partid”.

El i-a solicitat ministrului Economiei, Mihai Tudose, să demareze procedurile de înlocuire pentru membrii directoratului și consiliului de supraveghere și să înlocuiască firma de recrutare, să aplice OUG 109, să nu acorde retroactiv bonusuri pentru conducere, desecretizarea memorandumului privind construcția cablului submarin România-Turcia, să impună o politică de personal bazată pe performanțe și proiecte de interes pentru companie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult