Acasa Business Contractul Bechtel. Şova cere oficial implicarea DNA

Contractul Bechtel. Şova cere oficial implicarea DNA

scris de M.A.
7 afisari

Contractul Bechtel. Şova cere oficial implicarea DNA. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a depus la DNA, marţi, o plângere penală pentru neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru autostrada Braşov-Borş.

Contractul Bechtel. Şova cere oficial implicarea DNA

Contractul Bechtel. Şova cere oficial implicarea DNA

Plângerea penală (…) cere, de asemenea, ca în situaţia în care se va dovedi că faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispoziţie a acestui document îmbracă forma altei infracţiuni să se dispună atragerea răspunderii penale, după caz, pentru infracţiunea de distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice. (…) Aceasta a fost făcută «in rem» şi nu e îndreptată împotriva unei persoane anume, Direcţia Naţională Anticorupţie fiind în măsură să cerceteze cine se face vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului”, arată într-un comunicat departamentul condus de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova.

Potrivit sursei citate, plângerea a fost depusă la DNA fiind vorba de o infracţiune de serviciu care poate aduce statului pagube importante, mai mari decât echivalentul a un milion de euro, ţinând cont de valoarea contractului cu Bechtel, transmite Mediafax.

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, a anunţat la 7 august că a depus plângere penală la Parchetul ICCJ împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l că ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003 pentru a-l apăra pe fostul premier.

Anterior, Şova a susţinut că desecretizarea contractului cu Bechtel nu s-a făcut pentru că nu s-a găsit, la Ministerul Transporturilor, varianta originală. În replică, Boagiu a susţinut că documentul se află la etajul 2, camera 58.

7 comentarii

ValVerde 21-08-2013 - 20:44

Si de ce nu „desecretizeaza” copia legalizata, pe care a declarat ca o are? (vorba lu’ Boagiu)

Propunere de solutie: sa dea si ei un e-mail la Bechtel sa ii intrebe daca nu au doua originale (ar trebui sa aiba) si s-ai roge unu’ cu imprumut sa compare cu copia legalizata pe care o au si mai legalizeaza odata copia legalizata.
Dupa ce fac asta de paisprezece ori, e nou-noutz ca originalu’.

PS Un contract de asemenea proportii s-a semnat in cel putin sase originale- zic eu.

ValVerde 21-08-2013 - 23:19

Legalizarea nu este altceva decât o încheiere notarială care atestă faptul că o copie a unui un document este conformă cu originalul acelui document, prezentat notarului public şi secretarului care colaţionează.

Legalizarea nu atestă altceva şi nu conferă documentului o „putere juridică” mai mare decât cea pe care acesta o are.

Legalizarea se poate efectua în două moduri:

modul „obişnuit”, când pe fotocopia tip „xerox” a documentului se aplică încheierea de legalizare;
modul „clasic”, când datorită stării documentului, acesta nu poate fi fotocopiat, deoarece informaţiile cuprinse în acesta nu ar fi clar vizibile pe fotocopie; în acest caz, legalizarea se va efectua prin redactarea textului de pe înscrisul original, fără alineate sau alte spaţii libere.

Avantajele legalizării constau în faptul că o copie legalizată poate ţine loc de original, şi de aceea dacă, de exemplu, o instituţie solicită depunerea unui act în original, în situaţia în care nu mai deţinem decât un exemplar original, putem să îl legalizăm şi să depunem copia legalizată la instituţia respectivă (sau putem depune originalul şi păstra copia).

Un alt avantaj al legalizării este acela că, atunci când un document se află într-o stare avansată de deteriorare încât nu poate fi folosit (în sensul de a fi „purtat” şi prezentat diverselor instituţii) dar poate fi legalizat în modul „clasic”, în locul acestui document poate fi prezentată legalizarea.

Ereticul 22-08-2013 - 01:22

Un act legalizat are valoare egala cu originalul. In cazul in care exista o copie legalizata a contractului (disparut), este suficient ca aceasta sa fie prezentata publicului, in lipsa originalului. Care „original” se regaseste si in arhiva celei de a doua parti semnatare a contractului (un contract se semneaza intotdeauna in cel putin doua exemplare, cate un exemplar original pentru fiecare parte semnatara).
Desigur, ramane intrebarea primara, de ce a fost nevoie de secretizarea intelegerii initiale.

CONGO 22-08-2013 - 01:37

de ce a fost nevoie de secretizarea intelegerii initiale?
pai tocmai raspunsul asta e secret, ce nu pricepi?

UnUL 22-08-2013 - 08:05

Hoțul strigă : ”Hoții!”

Antibasistul 22-08-2013 - 08:35

Care hot, Basescu?

UnUL 22-08-2013 - 08:55

Nu, puișor: PSD-ul.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult