Acasa Business Digitalizarea si investitiile in tehnologia din Romania

Digitalizarea si investitiile in tehnologia din Romania

scris de B.C.R
7 afisari

Digitalizarea este un lucru care afecteaza toate tarile, dar pentru unele are un impact tehnologic mai mare decat pentru altele.

Odata cu imbunatatirea tehnologizarii, tarile care erau in urma din acest punct de vedere, vad acum beneficiile pe care le ofera incorporarea tehnologizarii in infrastructural lor. Romania este una dintre tarile care beneficiaza de rezutatele tehnologizarii, din ultimii ani. Vom vedea cum investitiile si digitalizarea au avut loc in Romania.

Ministerul Educației a aprobat manualele digitale.

Ce avansuri tehnologice au loc in Romania?

In Romania au avut loc numeroase schimbari tehnologice, incluzand aici investitia de 200 de milioane de euro facuta de compania Enel in digitalizare. Compania a prezentat recent planurile sale de digitalizare, in intervalul 2017-2019. Planul presupune creserea conectivitatii si instalarea a 1,3 milioane de contoare inteligente la consumatori, pana in 2019. Compania sustine ca aceasta investitie ii va permite sa tina pasul cu tehnologia si oferirea unor servicii mai eficiente.

Digitalizarea tehnologiei din Romania a inceput in urma cu multi ani. In 2010, potrivit unui raport, operatorii de cinematografe au trecut la digitalizare, pana in 2012, procesul fiind finalizat in proportie de 50%. Procesul a presupus si invetitii in ecrane digitale.

Inteligenta artificiala (AI) este de asemenea prezenta in Romania. Call centre, telefoane inteligente si asistenti personali, cu toate beneficiaza de inteligenta artificiala.

Avansul tehnologic din Romania a permis ivestitii externe tot mai numeroase si activitati de schimb in domeniul serviciilor financiare. Software-ul avansat Metatrader 4 permite romanilor sa efectueze mai rapid si mai usor ca niciodata tranzactii pe forex si piata de comoditati, iar aceasta a condus la cresterea numarului de personae implicate in acest gen de tranzactii.

Asadar, numeroase modificari au fost deja facute pentru a permite Romaniei sa tina pasul cu tehnologizarea. Totusi, unii experpeti avertizeaza ca digitalizarea ameninta o parte a economiei romanesti.

Avansul tehnologic prezinta un risc pentru sectorul serviciilor

Desi avansul tehnologic reprezinta un lucru benefic, exista totusi si unele dezavantaje, care trebuiesc prevenite. Expertii avertizeaza asupra faptului ca sectorul muncii din Romania este amenintat de dezvoltarea tehnologica.

Procesele automatizate au fost introduce constant iar aceasta a avut un impact asupra pietii muncii. De exemplu in sectorul agricol. In perioada 1992 – 2008 numarul lucratorilor agricoli a scazut cu 30%.

In timp ce digitalizarea nu afecteaza toate sectoarele si locurile de munca, aceasta este mai degraba o exceptie decat o regula generala.

Cu toate acestea, provocarile digitalizarii pot fi depasite cu o pregatire adecvata. Asigurarea ca afacerile beneficiaza de toti factorii necesari pentru digitalizare, le ajuta sa faca tranzitia catre digitalizare mult mai usor. Aceasta incurajeaza de asemenea start up-ul si creativitatea.
In general, beneficiile digitalizarii depasesc cu mult potentialele provocari din Romania. Costurile vor fi reduse semnificativ, modelele de afaceri pot fi reinventate, operatiunile pot fi automatizate iar afacerile se pot dezvolta, chiar daca beneficiaza de resurse limitate. In concluzie, cresterea digitalizarii si a investitiilor in tehnologiile din Romania sunt cu siguranta un lucru pozitiv pentru economia tarii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult