Acasa BusinessEconomic 13 companii din România au avut afaceri de 1 miliard de euro fiecare, în 2012

13 companii din România au avut afaceri de 1 miliard de euro fiecare, în 2012

scris de G. D.
6 afisari

Un grup restrâns de companii, dar din ce în ce mai solid, formează în acest moment topul economiei private românești. Potrivit statisticilor din Top100 companii, realizat de FinMedia, 13 companii din România au înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 miliarde de euro în anul 2012.

OMV Petrom, cea mai mare companie din ROmânia

OMV Petrom, cea mai mare companie din ROmânia

Numărul acestor companii este în creștere, după ce în 2011 erau doar 10, iar în 2010 numărul lor, ca și rulajul total, erau mai mici, respectiv doar 8 companii.

Din păcate, decalajul dintre companiile de top și cele din partea de jos a clasamentului este destul de mare, astfel că cele 13 cumulează peste un sfert din economia României.

Pe primul loc se află, ca de obicei, OMV Petrom, cu afaceri de 4,3 miliarde de euro, în creștere față de anii trecuți, în ciuda condițiilor dificile din Europa.  Și în 2013 business-ul Petrom a continuat să crească, având pe primele nouă luni un profit de 3,66 miliarde lei, cu 27% mai mare decât în primele 9 luni din 2012.

Locul 2 în topul performanțelor este ocupat de o alta companie a grupului Petrom, OMV Marketing (fostul OMV Romania), cu o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de euro în 2012.

Uzinele Dacia de la Mioveni completează podiumului celor mai mari companii din România, cu afaceri de 2,8 miliarde euro. Dacia este, de altfel, și cel mai mare exportator din economia românească, trimițând la export cea mai mare parte a producției. Procentul ocupat de valoarea exporturilor Dacia a atins în 2012 7,7%, potrivit sursei citate.

În continuarea clasamentului urmează alte două companii din industria petrolului, respectiv Rompetrol Rafinare, împreună cu Rompetrol Downstream, cele două având cifre de afaceri de 2,7 și 1,8 miliarde de euro. Apoi se află British American Tobacco, pe locul al șaselea, cu 1,4 miliarde euro, Kaufland România, tot 1,4 miliarde euro, pe șapte, și Lukoil Romania, pe locul opt, cu un rulaj de 1,3 miliarde euro. Pe poziția a noua s-a clasat Renault Industrie Roumanie, 1,2 miliarde euro, iar pe locul 10, ArcelorMittal Galați, cu 1,2 miliarde euro. Celelalte două companii care completează acest grup sunt E.ON Energie Romania, cu un rulaj de 1,1 miliarde euro,  Metro Cash&Carry, locul 12, cu 1 miliard de euro.

Potrivit sursei citate, cele mai mari cifre de afaceri dintre companiile cu capital de stat, le-au avut Romgaz Mediaș – 862 milioane de euro (pe locul 17 în top), Electrocentrale București – 469 de milioane de lei, CFR Calatori – 374 de milioane de euro, și Nuclearelectrica – 370 de milioane de euro.

Finmedia organizează în fiecare an  “Gala România Top 100 Companii”, promovând rezultatele și evoluţiile companiilor din România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult