Acasa BusinessEconomic Proiectul noului Cod Fiscal. Vezi cum te va afecta la buzunare

Proiectul noului Cod Fiscal. Vezi cum te va afecta la buzunare

scris de Matei Iliescu
14 afisari

Contribuțiile de asigurări sociale la angajat se vor reduce de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, în ședința de Guvern de prezentare a proiectelor de modificare a Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală.

codulfiscalDe asemenea, el a spus că proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS și CASS de la 1 ianuarie 2016. „În plus, propunem eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016 și introducerea obligației de plată a CAS și CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri”, a mai spus Vâlcov.

În plus, în proiectul menționat se prevede majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii începând cu 1 ianuarie 2016.

Cota unică de impozitare se reduce de la 16% la 14% începând de la 1 ianuarie 2019, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov în ședința de Guvern de prezentare a proiectelor de modificare a Codului Fiscal și Codului de Procedură fiscală.

„Cota de impozitare scade de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019, atât pentru pentru venit, cât și pentru profit”, a declarat Vâlcov.

El a precizat că impactul bugetar net pentru anul 2019 este estimat la 2,5 miliarde de lei, iar surplusul de creștere economică va fi de 0,5 puncte procentuale.

Cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, în cadrul ședinței de Guvern în care au fost prezentat proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală.

„În privința TVA, propunerea noastră este de reducerea a cotei standard de la 24 la 20%, iar pentru carne, legume, pește și fructe la 9%. Începând cu 1 ianuarie 2016”, a declarat Vâlcov.

El a mai spus că, în proiectul de Cod Fiscal se mai propune reducerea TVA la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.

Potrivit autorităților, impactul bugetar brut al aplicării cotei TVA de 20% va fi, în 2016, de 11,6 miliarde lei, ‘sume care rămân la dispoziția populației și a agenților economici’. De asemenea, în 2016, impactul bugetar net al măsurii va fi de 5,2 miliarde lei.

În privința beneficiilor pentru buget, se estimează o recuperare a veniturilor din TVA, contribuții sociale, impozit pe salarii etc. în valoare de 6,4 miliarde lei, iar în economie se preconizează o creștere suplimentară de circa un punct procentual. În plus, numărul locurilor de muncă ar putea crește cu aproximativ 145.000 în anul 2016, respectiv cu 75.000 în următorii ani.

Se mai are în vedere stimularea mediului de afaceri datorată îmbunătățirii fluxurilor de cash-flow, precum și reducerea evaziunii fiscale, apreciată la încasări suplimentare anuale de 500 milioane lei.

Potrivit proiectului de Cod Fiscal, efectele adiționale pe termen mediu în urma implementării noilor cote de TVA sunt îmbunătățirea conformării voluntare și apropierea ratei efective a TVA de rata medie (17-18%), îmbunătățirea ocupării atât prin locuri noi create, cât și suplimentar prin oficializarea unor locuri de muncă din economia ascunsă, stimularea extinderii relațiilor de piață în agricultură, reducerea autoconsumului și creșteri implicite a veniturilor din TVA, iar indiferent de riscuri, inflația se va menține la niveluri reduse, putând absorbi eventuale riscuri asociate șocurilor de natura ofertei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult