Acasa BusinessEconomic 67% dintre romani nu ar putea face fata decat 3 luni unei scaderi cu 25 la suta a veniturilor

67% dintre romani nu ar putea face fata decat 3 luni unei scaderi cu 25 la suta a veniturilor

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Un procent de 67 la suta dintre romani nu ar putea face fata decat trei luni unei scaderi cu 25 la suta a salariilor, arata un studiu elaborat, la cererea Bancii Mondiale, de catre Institutul pentru Caltitatea Vietii si dat luni publicitatii, in cadrul unei conferinte gazduita de Institutul Bancar Roman, transmite Agerpres.


Rezultatul studiului arata ca populatia Romaniei este mai putin pregatita decat cea din alte tari, dar ca este constienta de aceasta situatie si ar dori sa schimbe. Media pe care o pot primi romanii la educatie financiara este 3 (31 de puncte din 100 posibile) si la intrebarea cat timp ar putea supravietui daca le-ar fi scazute veniturile cu 25 la suta, 67 la suta au raspuns ‘trei luni’.

Conform studiului citat de Banca Mondiala, 65 la suta din populatia Romaniei are dificultati in a face fata nevoilor zilnice, iar 61 la suta dintre respondenti traiesc de la o leafa la alta. Romanii nu fac apel la serviciile financiare nici pentru a-si acoperi deficitul, nici pentru a-si administra eventualul surplus. Atunci cand romanii raman fara bani, 75,3 la suta reduc cheltuielile, 61,5 la suta imprumuta de la rude si prieteni si 42,2 la suta cumpara pe datorie de la magazinele de proximitate cu profil alimentar.

Ingrijorator este ca si in cazurile rare in care gospodariile au un surplus, 74,6 la suta tin banii la ciorap, 33,6 cumpara bunuri de larg consum si 25,4 ii depun la banca, a subliniat autoarea principala a raportului, Manuela Sofia Stanculescu.

Atitudinea fata de economisire este o alta dovada a situatiei slabe de pregatire financiara a populatiei romanesti. 75 la suta dintre economii nu fac fata mai mult de doua luni nevoilor de consum ale respectivei gospodarii, 49 la suta din totalul economiilor au ca scop ‘adunarea de bani albi pentru zile negre’ si numai 6 la suta fac economii pentru pensie. Dintre cei intrebati ce ar face cu banii daca ar capata 12.500 de euro, numai 2 la suta au raspuns ca si-ar face o pensie privata, a spus Manuela Sofia Stanculescu.

Atitudinea fata de asigurari este ca aproape 44 la suta considera ca nu au nevoie de nicio asigurare, iar 21 la suta spun ca ar trebui sa isi asigure viata si locuinta, dar este prea scump. Atunci cand au asigurari sau folosesc servicii financiare, majoritatea romanilor nu o fac de buna voie, ci pentru ca trebuie sa isi asigure masinile sau primesc salariul pe card.

Cele mai importante surse de informare despre serviciile financiare sunt la romani presa, in special televiziunea, precum si discutiile cu prietenii. Nota pe tara la informarea despre sectorul financiar este de 2,8.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult