INS: A crescut inflaţia, au explodat preţurile la alimente | Ziua Veche
Acasa BusinessEconomic A crescut inflaţia, au explodat preţurile la alimente – date oficiale INS

A crescut inflaţia, au explodat preţurile la alimente – date oficiale INS

scris de Bogdan Crețu Roman
4 afisari

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,33% în luna septembrie 2012, de la 3,88% nivel înregistrat în luna anterioară, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata anuală a inflaţiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste ţinta BNR

În septembrie, preţurile au crescut cu 1,18% faţă de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% procente şi a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preţurile serviciilor au crescut în septembrie cu 0,41%. Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% faţă de august), de departe cea mai mare creştere a preţurilor fiind consemnată la cartofi – 27,4%. Preţul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al ouălor cu 7,23%. În ceea ce priveşte mărfurile nelimentare, creşteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) şi combustibili (1,57%)

Rata medie lunară a inflaţiei în primele nouă luni luni a fost de 0,4%, faţă de nivelul de 0,2% consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut.  Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (octombrie 2011 – septembrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2010 – septembrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,1%.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, semnala la finele lunii trecute, că rata anuală a inflaţiei a crescut până la nivelul de 3,88% în luna august 2012, ca urmare a manifestării unui efect statistic de bază care a fost anticipat în prognozele Băncii Naţionale.  ‘Acesta va exercita o influenţă nefavorabilă tranzitorie, dar efectele sale sunt deja creşterea cotaţiilor materiilor prime agricole pe plan internaţional, precum şi de evoluţiile recente ale cursurilor de schimb pe pieţele valutare (…) ‘, menţiona Isărescu. Potrivit oficialului BNR, până în luna august a.c., creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 2,8%, nivel apropiat de media Uniunii Europene şi a zonei euro. ‘Până în luna august 2012, creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 2,8%, nivel apropiat de media Uniunii Europene şi a zonei euro. În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat a fost de 2,6% la sută, faţă de 2,3% în luna iulie, în condiţiile în care impactul nefavorabil al deprecierii monedei naţionale, cu efect asupra anticipaţiilor, a fost atenuat de persistenţa deficitului de cerere agregată (…) ‘, a afirmat guvernatorul BNR.

Banca Naţională semnala, în septembrie, că evaluările recente relevă deteriorarea perspectivei pe termen scurt a inflaţiei, cu precădere la nivelul preţurilor volatile, ca urmare a materializării unor riscuri evidenţiate în cadrul celei mai recente prognoze a BNR, în special a celor privind evoluţia preţurilor interne şi internaţionale ale produselor alimentare’. Ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3,2%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult