Acasa BusinessEconomic Achim Irimescu, în unanimitate aviz favorabil pentru Agricultură

Achim Irimescu, în unanimitate aviz favorabil pentru Agricultură

scris de A.P.
2 afisari

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului în noul Cabinet Dacian Cioloș.

Achim IrimescuParlamentarii au avizat în unanimitate numirea lui Achim Irimescu.

Cele două comisii au 46 de membri, dintre care 35 sunt deputați și 11 senatori, dar la vot au participat 40 de parlamentari.

Achim Irimescu ocupă, în prezent, funcția de ministru — consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles și este șeful secției Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

Acesta a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada mai 2012 — februarie 2014. Irimescu este doctor în economie agrară, iar din 1998 și până a preluat postul de secretar de stat la MADR a fost șeful secției Agricultură, Pescuit și Dezvoltare Rurală al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Absorbția fondurilor europene reprezintă o mare problemă în condițiile în care România riscă să dezangajeze un miliard de euro pe dezvoltare rurală și aproape 40% din fondurile pentru pescuit, a declarat, luni, Achim Irimescu, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii, la audierile din Comisiile de specialitate din Parlament.

„Prioritatea numărul unu la nivelul Ministerului Agriculturii pentru anul viitor este aplicarea Politicii Agricole Comune (PAC) și a Politicii Comune de Pescuit. Pe lângă aspectele legislative o mare problemă este cea a absorbției. S-a avansat foarte mult, dar încă există riscul și probabil se vor dezangaja anul acesta un miliard de euro pe dezvoltare rurală și aproape 40% pe fondurile de pescuit. Avem desigur provocări mari și îmi propun să analizez cu toți cei implicați măsuri pentru a reuși reducerea dezangajărilor. S-a renunțat la proiecte de 800 de milioane de euro, este o sarcină grea pentru a putea recupera ce se mai poate recupera. Sigur nu vom putea face minuni, au fost cauze obiective și nu-mi propun să critic pe nimeni”, a spus Irimescu.

Acesta a precizat că una dintre cauze pentru care absorbția a avut de suferit vizează procedurile complicate de accesare a fondurilor europene.

„Din păcate în loc să simplificăm lucrurile în timp, mai mult le-am complicat. Sunt o mulțime de formulare, de avize care se cer, iar în alte state nu există o astfel de birocrație. Dacă ne uităm până de curând erau 70.000 de pagini de legislație europeană în PAC. Sigur, comisarul Dacian Cioloș a încercat să simplifice dar introducerea înverzirii și alte două măsuri pentru România, respectiv tinerii fermierii și micii fermier au adăugat legislație și au complicat lucrurile. Deci, îmi propun simplificarea și sper să reușim să facem ceva pentru că noi în România am creat munți de hârtie”, a adăugat Achim Irimescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult