Acasa BusinessEconomic Adevărata faţă a comerţului românesc- România, ultimul loc in UE

Adevărata faţă a comerţului românesc- România, ultimul loc in UE

scris de Doru Dragomir
3 afisari

Un motiv de lauda pentru Romania in acest moment este avansul tot mai accelerat al exporturilor. Intr-adevar, exportam tot mai mult, iar aceste exporturi ajuta mult incasarile la bugetul de stat.

Dar, in ciuda acestui avans, stam destul de slab la exporturi daca privim dintr-o alta perspectiva. Mai mult, suntem pe ultimul loc in UE daca privim exporturile dintr-un alt unghi.

Exporturi si importuri

Revenind, in analiza de fata, Econtext publica un top inedit al comertului din Uniunea Europeana. Topul analizeaza valoarea exporturilor din fiecare stat european, in raport cu populatia din statul respectiv. Pe scurt, valoarea exporturilor pe cap de locuitor.

Iar clasamentul arata rau pentru Romania. Rau de tot! Tara noastra este pe ultimul loc in UE dupa valoarea exporturilor pe cap de locuitor. Astfel, exporturile romanesti au avut o valoare de doar 2.000 de euro pe cap de locuitor in 2010. Ceea ce ne plaseaza pe ultima pozitie in UE. Aceasta pozitie spune mult despre dezvoltarea si eficienta economiei romanesti.

Exporturile sunt unul din principalele motoare ale economiei, iar o valoare scazuta a acestora, raportata la numarul locuitorilor, inseamna automat un nivel de trai destul de scazut. Iar acest lucru se observa in Romania si in toate tarile cu exporturi reduse pe cap de locuitor. Chiar si Bulgaria, o tara cu o economie mai slaba decat a noastra, sta mai bine decat noi la valoarea exporturilor. Cu 800 de euro mai mult decat noi.

Dar sa vedem cum se prezinta si zona laureatior. Pe primul loc se claseaza Luxemburg, cu o valoare a exporturilor de 106.400 de euro pe cap de locuitor. De peste 46 de ori mai mult decat livrarile externe ale romanilor! Bineinteles, populatia Luxemburgului este destul de mica. Totusi, pozitionarea Luxemburgului arata ca firmele din aceasta tara produc si exporta bunuri si marfuri cu o valoare ridicata. Pe locul doi se situeaza Irlanda, cu o valoare de patru ori mai mica (35.200 de euro), in timp ce urmatoarele pozitii sunt ocupate de tarile scandinave.  Dar iata cat valoreaza exporturile in toate tarile Uniunii Europene (valoare exporturi pe cap de locuitor):


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult