Acasa BusinessEconomic Adio, PFA si drepturi de autor!

Adio, PFA si drepturi de autor!

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Orice persoana fizica autorizata sau conventie civila va putea fi incadrata la activitati dependente, potrivit modificarilor Codului fiscal. In acest caz, nivelul taxelor va fi identic cu cel pentru salarii, adica dublu sau chiar triplu fata de cuantumul actual, scrie Capital.


Persoanele fizice autorizate ­(PFA), precum si cele care au venituri din conventii civile, drepturi de proprietate intelectuala sau orice activitate independenta vor fi taxate in plus de la 1 iulie. Contributiile individuale de pensii (10,5%), sanatate (5,5%) si somaj (0,5%) devin obligatorii, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor. Baza de calcul a acestor contributii este limitata la cinci salarii medii pe economie, insemnand un total de 9.180 de lei. Suma datorata suplimentar fata de cea achitata la buget acum va fi de cel mult 1.500 de lei anual, in conditiile in care unele dintre contributii se datoreaza deja. De exemplu, contributia de sanatate este obligatorie pentru veniturile din drepturi de autor. PFA platesc atat contributia de sanatate, cat si pe cea de pensie, (cu exceptia celor care au carte de munca) dar nu si pe cea de somaj. Pentru conventiile civile nu se varsa niciun fel de contributii. Prevederile referitoare la noua baza de impozitare ar trebui sa se regaseasca in legea pensiilor, legea sanatatii sau a bugetului, atat timp cat Codul fiscal nu contine prevederi referitoare la contributiile de asigurari. Ministrul Vladescu nu a facut insa nicio referire la vreo modificare a acestor legi. Povara taxarii creste substantial in cazul in care aceste activitati independente ajung sa fie reincadrate ca activitati dependente. Modificarile aduse Codului fiscal prevad cateva criterii in acest scop. Daca o activitate independenta indeplineste cel putin unul dintre aceste criterii, atunci veniturile vor fi tratate exact ca si cele salariale. Concret, vor fi obligatorii nu doar contributiile individuale (de 16,5% cumulat), ci si cele ale angajatorului (inca cel putin 26,5%, in functie de specificul activitatii). 

Ce mai e independent? 

„Termenii folositi pentru definirea activitatilor dependente sunt extrem de vagi, lasa loc la interpretari si, in consecinta, la abuzuri din partea organelor de control“, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert. Atata timp cat normele Codului fiscal includ si acum limitari pentru incadrarea activitatilor independente, noile prevederi nu fac decat sa ofere organelor de control justificari pentru calificarea oricaror activitati ca dependente. „Inclusiv o conventie civila, care are un caracter absolut ocazional si care, de cele mai multe ori, presupune folosirea bazei tehnico-materiale a platitorului de venit, poate fi reconsiderata ca venit de natura salariala“, precizeaza Istrate. Modificarile au o multime de neclaritati.

 

Mai mult pe Capital.ro 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult