Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate până pe 25 iunie, așa cum prevede termenul legal din legislație pentru impozitul pe profit.
Prezent duminică seara în studioul Prima News, Câciu a negat că guvernul nu ar fi vrut să taxeze compania OMV Petrom.
„Eu rămân la ceea ce am spus, OMV va plăti. Aşteptaţi iunie. Ceea ce lumea uită este că această taxă se declară pe 25 iunie şi se plăteşte pe 25 iunie. Înainte nu poate să plătească, chiar şi dacă ar vrea, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit”, a spus Adrian Câciu. Ministrul finanțelor a afirmat că vor mai fi discuţii şi cu executivul european, pentru ca lucrurile să fie şi mai clare. „Comisia a înleles toate scăpările din regulament, am şi spus că ar trebui să revină cu o clarificare la regulament”, a declarat acesta. Întrebat dacă și compania Black Sea Oil & Gas se încadrează în regulamentul pentru plata taxei, oficialul din Guvern a confirmat acest lucru.
„Acest regulament nu a trecut pe la ministrul de finanţe sau pe la miniştrii de finanţe din statele membre. Trebuie înţeles un lucru, acolo a fost făcut regulamentul, la miniştrii energiei, nu la finanţe”, a mai spus ministrul, arătând că ar fi fost corect să treacă şi pe la ECOFIN.
Despre informațiile că nu s-a dorit ca OMV să plătească această taxă, ministrul a răspuns:
„Total fals, resping categoric ca ministru de finanţe, şi a făcut-o şi premierul. Această ordonanţă a fost asumată la nivelul întregii coaliţii, a fost avizată şi de ministrul energiei şi de Ministerul de Externe şi cel de Justiţie. Resping categoric orice fel de intenţie de a sugera că aici s-a făcut, că s-a lucrat cumva. Aveţi în faţă pe omul care a luat acestor companii un miliard de euro, sunt unul dintre cei care în coaliţie şi guvern m-am luptat pentru supraimpozitarea acestor companii”.
Liberalii au dat vina pe PSD în scandalul provocat de neplata taxei de solidaritate de către OMV Petrom.
„Anunțul respectiv (n.r. – al OMV Petrom, că nu va plăti taxa de solidaritate) este unul sfidător pentru că în același anunț, OMV Petrom , una dintre cele mai mari corporații care activează în România, ne spuneau câ dânși vor plăti această taxă în Austria. Sigur, foarte bine că vor plăti, trebuie să-ți plătești taxele oriunde pe Glob dar, probabil, în Austria se plătesc pentru operațiunile de pe teritoriul statului austriac. În România trebuie să plătească conform legislației și de acolo de unde își fac profiturile pentru România. Aici, eu nu vin să sar și să spun că OMV Petrom sau Petrom sau Lukoil sau MOL trebuie să achite respectiva taxă, care este o transpunere a unui regulament european, un regulament pe care l-a adoptat Comisia, pe data de 5 cctombrie, anul trecut și care, cu 1 ianuarie, este obligatoriu pentru toate cele 27 de state membre, inclusiv România, altfel existând posibilitatea unui infrigenment la adresa României”, a afirmat Rareș Bogdan, într-o intervenție televizată.