Acasa BusinessEconomic Adrian Vasilescu despre preţuri: Factori din piaţă vor să vândă mai scump

Adrian Vasilescu despre preţuri: Factori din piaţă vor să vândă mai scump

scris de Marius Bâtcă
4 afisari

Recentele creşteri de preţuri la carburanţi şi alimente sunt generate de “factori din piaţă care vor să vândă mai scump”, dar în lunile următoare preţurile se vor regla în funcţie de cerere şi ofertă, a apreciat, vineri seară, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la un post privat de televiziune.

Adrian Vasilescu spune ca nu iesim din criza nici in 2012

Adrian Vasilescu

Scumpirile de la carburanţi si alimente sunt un zgomot de fond pe care îl fac toţi cei interesaţi să crească preţul. Există factori din piaţă care vor să vândă mai scump. În fiecare început de an, cei care vând fac zgomot, anunţă creşteri de preţuri. Până la sfârşitul anului s-a dovedit ca n-au avut dreptate”, a spus Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.

Creşterea preţurilor la ouă, aliment a cărui pondere are o influenţă semnificativă în coşul de calcul al inflaţiei, este considerată o situaţie “normală” de Vasilescu, iar preţul acestora influenţează evoluţia inflaţiei, în special în trimestrul doi.

Noi, la BNR, glumeam că, de Paşti, când se cumpară ouă multe, se duce inflaţia, cu puţin, dar este de ajuns să-ţi mişte acul şi să vezi că inflaţia a luat-o în sus când trebuia sa o ia în jos după toate regulile”, a explicat Adrian Vasilescu.

El a apreciat, pe de altă parte, că România a intrat în Uniunea Europeană cu un standard scăzut al economiei şi al nivelului de viaţă al populaţiei şi nu este de părere că ţara a fost sărăcită de actuala criză economică.

Ne lovim de necazurile şi de sărăcia noastră. Pentru că România este o ţară săracă, aşa arată statisticile europene. România a intrat în criza asta pe locul 26 în UE. Nu criza ne-a adus aici. Criza nu ne-a schimbat statutul”, a subliniat Adrian Vasilescu.

Atât Petrom cât şi Rompetrol au anunţat, în această săptămână, scumpirea carburanţilor. Petrom a majorat preţul de referinţă al benzinelor comercializate în staţii proprii cu 12 bani/litru şi cel al motorinelor cu 9 bani/litru, ca urmare a cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, iar Rompetrol a majorat preţul de referinţă al benzinelor cu 16 bani/litru şi al motorinelor cu până la 12 bani/litru.

1 comentariu

Europeanuul 25-02-2012 - 21:05

Doamne ce gogomanii mai debiteaza si publicistul asta de la Scanteia. De parca in momentul de fata pretul petrolului nu ar fi fixat in functie de cerere si oferta (la burse).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult