Acasa BusinessEconomic Aeroportul Mihail Kogalniceanu va fi modernizat

Aeroportul Mihail Kogalniceanu va fi modernizat

scris de M.A.
2 afisari

Conducerea aeroportului international Mihail Kogalniceanu a semnat, la inceputul lunii iunie, un contract de finantare cu fonduri europene pentru reabilitarea platformei de stationare aeronave in incinta aeroportului.

Aeroportul Mihail Kogalniceanu va fi modernizat

Aeroportul Mihail Kogalniceanu va fi modernizat (foto: mistralvoyages.ro)

Potrivit directorului general al aeroportului, Constantin Teodorescu, acesta este primul proiect cu fonduri europene din istoria aeroportului. Proiectul are o valoare totala de 170.392.145 lei, din care 76.470.279 lei constituie fonduri nerabmursabile acordate de Comisia Europeana din Fondul European de dezvoltare Regionala. Restul sumei a fost asigurat de la bugetul de stat. Concret, proiectul vizeaza uniformizarea capacitatii portante a intregii suprafete de 155.254 mp a aeroprtului. Incepand cu acest an, va incepe derularea programului, care are ca obiectiv reabilitarea platformelor de stationare aeronave si a bretelelor de acces la pista de aterizare decolare din incinta aeroportului. Aceasta pista are nu mai putin de 3500 metri lungime si 45 metri latime, fiind realizata din beton. In cadrul proiectului sunt prevazute lucrari de reabilitare pentru platforma de aeronave medii, platforma de aeronave grele, caile de rulare, refacerea sistemului de iluminat balizaj, reabilitarea retelei de canalizare pluviala, reabilitarea marcajelor si inscriptionarilor aferente structurii rutiere aeroportuare.Proiectul urmeaza a fi finalizat in anul 2014.

Potrivit conducerii aeroportului, realizarea acestei investitii va crea multiple oportunitati, respectiv: cresterea sigurantei de exploatare a aeroportului, imbunatatirea calitatii serviciului, sporirea numarului bde aeronave cve tranziteaza aeroportul. In acelasi timp, proiectul va sprijini dezvoltarea durabila a transportului, aducand un beneficiu concret in sfera de protectie a mediului: reducerea poluarii, prin extinderea si imbunatatirii retelei de evacuare a apelor pluviale de pe amplasament si a lichidelor provenite din degivrare si tranformarea acestora in ape curate.

Pe parcursul derularii acestei investitii, traficul aerian nu va avea de siferit, iar conditiile pentru pasageri nu vor fi diminuate.

La ora actuala, pe aeroportul Mihail Kogalniceanu isi desfasoara activitatea 6 companii aeriene, insa numarul acestora va putea creste deoarece conducerea aeroportului poarta discutii si cu alte companii care ar dori sa opereze pe aeroportul de la malul marii.

In anul 2010, traficul de pasageri prin aeroportul MK a fost de 75.000. Dupa ce aceasta investitie va fi finalizata, conducerea aeroportului estimeaza un trafic de 150.000 de pasageri/an (in 2014-201%), iar pentru anul 2030, se estimeaza un trafic de calatori de 640.000.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult