Acasa BusinessEconomic Agricultura: România, pe locul doi în UE la producţia de porumb în 2011

Agricultura: România, pe locul doi în UE la producţia de porumb în 2011

scris de Stefan Galai
3 afisari

România a produs 20,78 milioane tone de cereale în 2011, ocupând locul 2 în Uniunea Europeană la producţia de porumb şi locul 5 la producţia de grâu, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia internă de cereale a crescut anul trecut cu 24,3% faţă de anul 2010, când România a produs 16,71 milioane tone, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Mediafax.

Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe – grâu, porumb, orz, orzoaică şi ovăz – a crescut de la 5,04 milioae hactare în 2010 la 5,24 milioane hectare in 2011.

Producţia de grâu a crescut la 7,1 milioane tone, de la 5,81 milioane tone în 2010. Această producţie a fost obţinută de pe o suprafaţă de 1,92 milioane ha, mai mică decât cea din anul precedent, de 2,16 milioane ha.

România s-a situat astfel pe locul cinci în UE, atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate, cât şi al productiei obţinute la grâu, şi pe locul nouă din punct de vedere al randamentului.

În ceea ce priveşte porumbul boabe datele INS arată o producţie de 11,6 milioane tone, de la puţin peste 9 milioane tone în 2010, obţinută de pe 2,6 milioane ha, de la 2,09 milioane ha cu un an în urmă.

România s-a situat pe primul loc în UE după suprafaţa cultivată cu porumb, dar la producţie ocupă locul al doilea, după Franţa, datorită unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de România este mai mic decât al celorlalte ţări din Uniune, notează INS.

INS arată, totodată, că producţia de floarea soarelui a crescut, de asemenea, la 1,8 milioane tone, faţă de 1,2 milioane tone în 2010. România s-a situat pe locul 2 în Uniunea Europeană la producţia de floarea soarelui.

Floarea soarelui se numără printre culturile cu tradiţie în România. Din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu floarea soarelui în anul 2011, România s-a situat pe primul loc în rândul statelor membre. Producţia realizată, în anul 2011, a clasat România pe locul doi după Franţa, ca urmare a randamentului mai mic cu 5,3% faţă de randamentul mediu al Uniunii Europene”, potrivit INS.

Datele sunt cuprinse în cercetarea statistică „Producţia agricolă vegetală la principalele culturi, în anul 2011”, realizată de INS.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult