Acasa BusinessEconomic Americanii au „stricat” 1,1 miliarde de bancnote de 100 de dolari

Americanii au „stricat” 1,1 miliarde de bancnote de 100 de dolari

scris de Ziua Veche
15 afisari

După ce au prezentat noua bancnotă de 100 de dolari ca fiind o revoluție în materie de producție de bancnote care nu pot fi falsificate, americanii au început să tipărească noua bancnotă pentru a o putea pune în circulație începând cu februarie 2011.


După ce au tipărit nu mai puțin de 110 miliarde de dolari și-au dat seama că a existat un defect de fabricație, iar întreaga sumă de bani nou-tipărită este complet inutilizabilă, scrie Capital.ro.

În momentul în care au prezentat-o la modul oficial, reprezentanții Fed-ului american susțineau că noua tehnologie 3D Security va proteja noua bancnotă de eventualele operațiuni de falsificare, însă procesul de tipărire s-a dovedit atât de complex încât a apărut o problemă de ordin tehnic în urma căruia cele 1,1 miliarde de bancnote tipărite până acum nu vor putea fi puse pe piață.

Conform unui material publicat de CNBC, suma reprezintă peste 10% din suma totală de dolari de pe întregul glob, care, după spusele unor surse guvernamentale americane, ar fi de 930 de miliarde de dolari.

Deocamdată, bancnotele „stricate” sunt ținute în cutii speciale, iar autoritățile se gândesc cum vor include această masă monetară pe piață. Gestionarea unei astfel de sume, scriu cei de la CNBC, s-ar putea întinde pe o perioadă de 20 sau chiar 30 de ani. Mai mult, contribuabilii americani au plătit o sumă enormă de bani pentru procesul de tipărire al noilor bancnote (este cel mai mare cost din toate timpurile pentru o bancnotă – 12 cenți pentru fiecare, dublu față de un cost obișnuit). Un calcul mic duce la o sumă de aproximativ 120 de milioane de dolari dați pentru tipărirea a 1,1 miliarde de bancnote de 100 de dolari care nu pot fi utilizate.

Textul integral aici

 


0 comentariu

DANUS 04-11-2010 - 21:12

DUDUIA A UITAT SA NE SPUNA CUM A MUSAMALIZAT DOSARELE RADULESCU STEFAN. POATE DIN CAUZA PROCURORULUI/AV O.B. ?

DE CE ZEUS ? NU FACE NIMIC ?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult