Acasa BusinessEconomic Analiză. Pesimismul FMI în privinţa creşterii mondiale

Analiză. Pesimismul FMI în privinţa creşterii mondiale

scris de Ziua Veche
25 Afisari

Fondul Monetar Internaţional a consiliat, în această săptămână, statele membre pentru a face tot posibilul să evite asperităţile şi tensiunile economice. Numai aşa se poate prezerva o creştere economică. ‘Astfel totul se poate angaja într-o manieră credibilă şi riguroasă pentru viitor ’. Imprimând un ritm relativ lent, dar constant reprizei economice şi apăsând pe frânele măsurilor cu o fervoare excesivă, nu ar fi adecvat mai ales când piaţa stă sub o presiune excesivă.


Asimetria

Instituţia multilaterală se arată mai puţin optimistă asupra perspectivelor de creştere mondială. Economistul Şef al FMI, Olivier Blanchard, a apreciat că, în ceea ce priveşte Europa 1, se aşteaptă o creştere mondială între 3 şi 4% pentru 2010 şi aproape la fel pentru 2011. În cel mai bun caz, în Raportul asupra perspectivelor economice mondiale, Fondul se pronunţă pentru un 4,8% de creştere mondială anul acesta şi 4,2%, anul viitor. Pentru economistul şef viziunea aceasta, destul de pesimistă, s-ar datora ‘asimetriei’ între creşterea estimată anterior, între 1 şi 2% pentru ţările avansate şi între 6 si 8%, ba chiar mai mult pentru ţările emergente. De unde, pentru a recupera întârzierea lor, ţările dezvoltate ‘vor avea nevoie de o creştere mult mai rapidă’. În consecinţă e o greşeala de a afişa rata şomajului crescută pentru 2011-2012. Aşadar, ar trebui să existe interesul de a nu exagera prea mult cu frânarea prin şi cu excesul măsurilor bugetare. FMI-ul a evaluat că, pensionarea unei persoane din două (conform rapoartelor), produce o ajustare în medie a PIB-ului de aproape un punct de procentaj pe termen scurt şi mediu, într-o ţară, şi de 4,25 puncte de procentaj pe termen lung.

Injecţie

Pe lângă asimetria identificată de către economistul şef, decizia Fed-ului de a injecta 600 miliarde dolari în economie, de la o simplă depreciere a dolarului, şi de a impune cotaţii la export într-un volum de 4% pentru ţările europene, face ca economia mondială să arate întocmai ca un Titanic clătinându-se. Unicul efect al acestei măsuri ar putea fi deprecierea dolarului în continuare. Impetuos este ca Statele Unite să asume competiţia la nivel mondial, în cadrul comerţului, şi nu de a impune taxe şi cotaţii aduse din condei pentru a-şi păstra locul pe primul culoar. Aplicată, această strategie nu ar fi decât în detrimentul general şi nu al unuia sau al altuia.

Efectul măsurilor prevăzute de către FED a fost că s-au creat divergențe la nivel politic monetar, iar ţări care au avansat în criză, precum Portugalia, Grecia şi Irlanda au panicat. În replică, ţările emergente, datorită faptului că preţul aurului pe uncie a crescut monstruos şi este cel mai mare din ultimii 20 de ani (2000 usd/uncie în comparație cu cel anterior 300 usd/uncie), cer stabilirea unui etalon în aur şi chiar trecerea la plata cu aur. Ele preferă să-şi achite datoriile în aur, pentru a evita diversele volte economice pâna la stabilirea unui consens mondial.

0 comentariu

YAKOV 03-11-2010 - 13:35

Presupun ca de diabet nu se moare asa de usor, mai ales daca ai si bani sa te tratezi.
Eu ma gandeam la un cancer, la o ciroza.
Cam toti cei care au lucrat cu americanii si cunosc secretele „revolutiei” au fost ajutati sa dea mana cu Sfantu Petru (atentie la clinica de la Viena, care este un adevarat abator al CIA).

oblique 03-11-2010 - 15:47

In traducere asta inseamna ca Adrian Paunescu a murit, se afla in Moarte Clinica. S-au oprit inima, rinichii, ficatul si plamanii.

http://en.wikipedia.org/wiki/Clinical_death

Aparatele pot mentine artificial functionarea inimii si plamanilor pe timp nelimitat, vezi cazul lui Ariel Sharon, dar revenirile sunt extrem de rare si depind foarte mult de varsta si de starea generala a organismului.

Gabriela-Cristina 03-11-2010 - 18:17

Aceasta poezie a fost chiar recitata luni, in cadrul emisiunii „Cu emotie, Adrian Paunescu!”. Inregistrarea, dupa cum declara chiar poetul, a fost realizata duminica noaptea de catre fiul sau, Andrei si poate fi ascultata aici:
http://www.trilulilu.ro/vasmardi/337cad3b1db866

soldat Svejk 04-11-2010 - 00:37

Oameni buni, indiferent de simpatii sau antipatii, constatam ca un alt mare OM e pe cale sa ne paraseasca. Generatia celor de 36-48 de ani va rog sa va aduceti aminte de momentele nemaipomenite traite la Cenaclul FLACARA din timpul lui Ceausescu. Ce vremuri si ce atmosfera………….Amintiti-va de Ruga pentru parinti si de Mistretul cu colti de argint………suspine si ganduri de incurajare pentru Maestru

caramache 04-11-2010 - 02:17

Eu imi amintesc de versul nemuritor ” pARTIDUL, cEASUSECU, rOMANIA ”
Ce vremuri, ce atmosfera….
P.S.
Racane, unde crezi ca se vor intalni crapati geniul carpatin si celalalt „mare OM” de la poalele Carpatilor? La etajul de sus la cucurigu’, sau la supt sol la gagu’ sub privirea zambaretului om cu o…mare?

YAKOV 04-11-2010 - 07:19

Chiar daca Adrian Paunescu s-a dat de partea americanilor, probabil dintr-o anumita doza de idealism, tu nu ai dreptul sa macani. Esti un pigmeu si nu poti sa-i contesti talentul.
Ma gandesc ca si astia care i-au servit pe americani, ca sa dea jos comunismul, nu banuiau ce dezastru economic ne vor aduce pe cap americanii si vest-europenii.

sorge 04-11-2010 - 11:56

Bafta si putere !

urbos 04-11-2010 - 17:27

Paunescule, daca vrei sa-ti speli pacatele, ia-l pe Chior cu tine si tara iti va fi recunoscatoare.

Pribeagul 04-11-2010 - 17:38

Este un timp cind ai convingerea ca poti realiza tot ceea ce este omeneste posibil.

Ordinea De Zi

de Adrian Paunescu

Dup-atîtea grozavii care mai sînt
Si-naintea celor ce vor fi
Noi, cei simpli si cei buni de pe pamînt
Vrem o alta ordine de zi.
Recunoastem, sînt probleme fel de fel
Se mai vinde pielea unui urs
Dar înaintam solemn acest apel
Dar înaintam acest recurs.
Viata noastra unde e?
Viata noastra, ce-ati facut cu ea?
În cuprinsul tablei noastre de valori
Peste aur si argint si diamant
Pentru noi, ca simpli muritori
Viata-i lucrul cel mai important.
Viata noastra n-are parca nici un rost
Viata noastra e un ban de schimb
Pe pamînt noi, oamenii, o ducem prost
Si murim absurd si la netimp.

Daca-i bal, atunci sa fie, totusi, bal,
Protestam în modul cel mai crunt
Nu vrem mila sau concediu medical
Vrem sa ne înscriem la cuvînt!
Haideti sa uitam sa vietuim urît
Mai avem pe lume ce iubi
Si satui de surogate pîna-n gît
Sa refacem ordinea de zi.
Daca-i bal, atunci sa fie, totusi, bal
Si un ceai sa fiarba în ibric
Puneti viata noastra punctul principal
Si în rest sa nu vorbiti nimïc.

Vine o vreme in care parca nimic nu mai conteaza, te impaci cu toate.

Piscuri marete ale culturii romane: Nichita Stanescu, Marin Sorescu, Adrian Paunescu…

Ne rugam pentru tine, suntem alaturi de tine maestre Adrian Paunescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult