Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar în această dimineaţă a descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, potrivit FinancialIntelligence.
Cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.
O investigație similară a fost declanșată de Consiliul Concurenței în octombrie 2008, după ce BNR acuzase mai multe bănci că au „atacat leul”, și a aplicat amenzi uriașe Raiffeisen și BRD, în condițiile în care sancțiunile pentru înțelegeri anti-concurențiale se stabilesc ca procent din cifra de afaceri, până la 1%.
Toate ratele bancare s-au scumpit, după ce ROBOR la 3 luni a depășit 8%, iar IRCC a ajuns la 4,06%, majorările fiind de peste 1.000 de lei, în unele cazuri, într-un singur an.
La începutul lunii august, guvernatorul BNR a afirmat că băncile „au sărit calul” cu creşterea ROBOR, dar acest lucru a dus şi la creşterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând şi un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naţionale”.
„Au suprareacţionat. A fost clară tendinţa băncilor şi a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus guvernatorul BNR.
România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte ţări
Playvolume00:00/00:00Ukraine war: ‘Massive’ Crimea drone attack, Russia suspends grain export deal, clocks controversyTruvidfullScreenPowered by truvid™
România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte ţări, inclusiv cu Ungaria, pentru că a avut deficitele cele mai mari, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, întrebat de un jurnalist „de ce România se împrumută la dobânzi mari chiar şi mai mari ca Ungaria, care este într-o situaţie urâtă”.
„România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte ţări, inclusiv cu Ungaria, pentru că a avut deficitele cele mai mari. Vă rog să îmi explicaţi care este situaţia urâtă a Ungariei”, a spus Mugur Isărescu.
Potrivit guvernatorului, rezervele internaţionale ale României nu au scăzut, dar nici nu au crescut.