Acasa BusinessEconomic Andreea Paul Vass propune orientarea Romaniei catre modelul israelian

Andreea Paul Vass propune orientarea Romaniei catre modelul israelian

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

Romania trebuie sa se orienteze catre un model israelian de dezvoltare pe termen lung, model orientat catre antreprenor si care incurajeaza expunerea la risc, a sustinut, joi, la o dezbatere privind dezvoltarea Romaniei, Andreea Paul Vass, consilierul primului ministru Emil Boc.




Pe termen lung, este posibil un miracol romanesc, dar este important sa invatam din modelele celorlalte tari, cele care au ars etapele de dezvoltare mult mai repede. Nu trebuie sa ne uitam numai la acele modele postrecesiune sau cele bazate pe proprietatea de stat sau pe economia administrata. Un model la care Romania trebuie sa se gandeasca este cel israelian, al antreprenoriatului. De ce au avut succes remarcabil? Au avut un think-tank central orientat catre antreprenoriat. Lectia de baza este ca o tara bine educata ingaduie esecuri si incurajeaza expunerea la risc. Decizia politica trebuie sa se substituie acestui gen de abordare, care sa inlocuiasca interventia generalizata a Guvernului, insotita de o politica inteligenta a politicii monetare”, a afirmat Andreea Paul Vass. Ea a argumentat: “Statul Israel detine investitii in capital de risc pe cap de locuitor de 2,5 ori mai mari decat SUA si de 30 de ori decat Europa. De asemenea, atrage tot atat capital de risc cat Marea Britanie sau cat Franta si Germania impreuna. Are mai multe companii listate decat alte tari, cu exceptia SUA, unde numarul acestora a crescut semnificativ”. “Este nevoie de o populatie bine educata, inclinatia spre expunerea la risc si investitii in capitalul de risc. Trebuie sa fie indepliniti trei poli: un politician reformator, un think-tank care sa mobilizeze dezbaterile in aceasta zona si crearea unui consiliu national de competitivitate, dupa modelul irlandez”, a conchis consilierul premierului.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult