Acasa BusinessEconomic Angajamentul Guvernului: inca 74.000 de bugetari dati afara

Angajamentul Guvernului: inca 74.000 de bugetari dati afara

scris de Ziua Veche
2 afisari

Alti 74.000 de bugetari vor fi concediati pana la sfarsitul anului, urmand ca in 2011 sa mai fie disponibilizati 15.000 de angajati din sectorul public, acesta fiind angajamentul luat de Executivul de la Bucuresti in scrisoarea de intentie la acordul stand-by cu FMI, document obtinut de Mediafax. “In pofida conditiilor economice nefavorabile, am atins per total tinta de deficit bugetar stabilita pentru jumatatea acestui an, in principal datorita controlului strict al cheltuielilor si reducerii personalului cu circa 27.000. Eforturile noastre de ajustare fiscala din restul anului 2010 vor fi sustinute de pachetul de ajustari adoptat recent (reprezentand 4,6% din PIB pe baze anuale)”, se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI. Pachetul de ajustari cuprinde majorarea TVA la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a majoritatii beneficiilor sociale, precum si continuarea disponibilizarilor, prin concedierea a 74.000 de angajati.


O majorare modesta a salariilor pentru cine ramane

Anticipam ca perspectivele slabe privind cresterea economica vor genera o scadere a veniturilor comparativ cu programul stabilit si am luat masuri suplimentare pentru a preveni majorarea deficitului. (…) Prin urmare sunt in curs de atingere a tintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB stabilita pentru 2010. Ratificarea de catre Parlament a majorarii TVA va reprezenta o actiune prealabila pentru incheierea revizuirii Acordului”, se mai spune in scrisoare. Guvernul isi asuma reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB anul viitor si ca impactul masurilor adoptate in 2010, precum si restrictionarea cheltuielilor vor fi suficiente pentru asigurarea atingerii tintei. “Cu conditia sa existe noi concedieri (a cel putin 15.000 bugetari pana la finele anului 2011), masurile vor lasa loc pentru a acorda o majorare modesta a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, in conditiile indeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzand toate formele de compensatii)”, se mai mentioneaza in document.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult