Acasa BusinessEconomic Angajatorii cer modificarea Codului Muncii

Angajatorii cer modificarea Codului Muncii

scris de Ziua Veche
4 afisari

.IMM-urile sustin necesitatea modificarii Codului Muncii, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Angajatorii considera ca prevederile Codului Muncii si reglementarile privind piata muncii instituie numeroase bariere birocratice si ca sunt favorizate si mult prea protective pentru salariati, fiind dezechilibrate.

Cele mai importante si imediate trei propuneri de imbunatatire a cadrului legal pentru piata muncii sunt:

@ simplificarea obligatiilor declarative ale angajatorilor, de la noua obligatii declarative pentru un salariat si doua ordine de plata/luna la o declaratie si un ordin de plata lunar

@ reforma sistemului de asigurari sociale si plata de contributii, astfel incât sa se asigure competitivitatea angajatorilor (plafonarea la un nivel rezonabil si suportabil a contributiilor sociale datorate de angajator si salariat)

@ securitatea reala a salariatilor (cresterea calitatii serviciilor sociale).

De asemenea, CNIPMMR a solicitat, potrivit Agerpres, reglementarea incheierii de conventii civile cu persoanele fizice pentru activitatile a caror durata este sub doua ore pe zi, ocazionale sau cu durata redusa (o zi/saptamâna/luna etc.), cu plata doar a impozitului pe venit si a asigurarilor individuale de sanatate, pentru asigurarea unei importante flexibilizari si debirocratizari pentru aceste activitati si cu eliminarea muncii la negru/gri.

Angajatorii mai vor noi forme de angajare / flexibilizare, contracte nestandardizate (contracte cu termen de lucru variabil, contracte la cerere, munca de la distanta, etc, timp de munca flexibil (ore de munca neregulate, program de lucru flexibil, ore condensate/anuale), participarea financiara a salariatilor la profit sau la capital, dar si aplicarea modelului ESOP (un model de participare colectiva la capital, finantata prin cota de participare la profit, suplimentara fata de salariu), forme combinate, participare facultativa si pentru angajator si pentru salariat si cu stimulente fiscale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult