Acasa BusinessEconomic Apple dezamǎgitǎ de vȃnzǎri. Cu cȃt au scǎzut acțiunile!

Apple dezamǎgitǎ de vȃnzǎri. Cu cȃt au scǎzut acțiunile!

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Apple a vândut în primul trimestru al anului fiscal, perioada octombrie-decembrie, un număr de smartphone-uri mai mic decât anticipau analiştii şi estimează venituri sub aşteptări.

Apple dezamǎgitǎ de vȃnzǎri. Cu cȃt au scǎzut acțiunile! (foto:guardiantv.com)

Grupul american a anunţat că a livrat 51 de milioane de smartphone-uri iPhone în primul trimestru al anului fiscal, în timp ce analiştii estimau 54,7 milioane de unităţi. Chiar şi după ce a lansat în ianuarie iPhone prin intermediul celui mai mare operator telecom din lume, China Mobile, Apple a anunţat că se aşteaptă la venituri de 42-44 miliarde de dolari pentru trimestrul în curs, în timp ce analiştii aşteptau o prognoză de 46,1 miliarde de dolari. Dacă Apple va raporta venituri mai mici decât 43,6 miliarde de dolari, rezultatul din ianuarie-martie anul trecut, va înregistra prima scădere trimestrială a veniturilor începând din 2003.

Veniturile şi profitul Apple pentru trimestrul octombrie-decembrie, primul al anului fiscal în curs, au depăşit, însă, aşteptările analiştilor. Câştigul grupului american a stagnat faţă de anul trecut la 13,1 miliarde de dolari, 14, 5 dolari pe acţiune, în timp ce veniturile au avansat cu 5,7%, la 57,6 miliarde de dolari. Analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau profit pe acţiune de 14,07 dolari şi venituri de 57,5 miliarde de dolari. Anul trecut, producătorul iPhone şi iPad a raportat prima scădere a profitului din peste un deceniu.

Acţiunile Apple au scăzut cu până la 9,1% în tranzacţiile realizate pe platformele electronice după închiderea şedinţei de luni a bursei din SUA. Cotaţia a închis şedinţa obişnuită de tranzacţionare în urcare cu mai puţin de 1%, la 550,5 de dolari. Gama de produse a Apple atinge un plafon în privinţa vânzărilor şi evidenţiază cât de important este ca directorul general, Tim Cook, să lanseze un nou produs, primul pentru grup începând din 2010, notează Bloomberg. Rezultatele financiare indică posibila atingere a limitei pentru actualele produse, în urma concurenţei smartphone-urilor şi tabletelor lansate de rivali. Cook a declarat că vânzările din SUA au fost mai slabe decât aşteptările, în parte din cauza popularităţii mai reduse a iPhone 5C, mai ieftin, care nu s-a dovedit la fel de popular precum modelul mai scump iPhone 5S.

Stagnarea vânzărilor sporeşte presiunea asupra companiei pentru noi lansări, care să repornească creşterea. Apple nu a mai lansat un produs complet nou de la debutul iPad în 2010. Prima versiune a iPhone a fost introdusă în 2007. În lipsa unor noi lansări, Apple a mizat pe îmbunătăţiri ale gamei actuale pentru a stimula cererea. Grupul a prezentat smartphone-urile iPhone 5s şi iPhone 5c, precum şi iPad Air şi iPad mini la timp pentru a prinde anul trecut perioada de vânzări de dinaintea sărbătorilor, importantă pentru rezultatele financiare.

Grupul a vândut de asemenea, 26 de milioane de iPad-uri şi 4,8 milioane de computere Mac în primul trimestru. Vânzările iPhone, cea mai importantă sursă de venit pentru Apple, înregistrează o evoluţie mai slabă decât piaţa la nivel global. Livrările iPhone au crescut anul trecut cu 13% la nivel global, iar piaţa a avansat cu 41%. Cota de piaţă a Apple a scăzut de la 19% la 15%, în timp ce rivalul Samsung a ajuns la 32%, potrivit datelor firmei de cercetare Strategy Analytics, prezentate de mediafax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult