Aproape 3.000 de noi firme cu capital străin au fost înființate în România în primele 5 luni din acest an. potrivit datelor de la Registrul Comerțului.
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele cinci luni din 2023, cu 2,6%, comparativ cu perioada similară din 2022, la 2.913 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Cele 2.913 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 17,1 milioane de dolari, cu 0,8% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie-mai 2022, de 17,23 milioane de dolari.
În mai 2023 au fost înmatriculate 627 societăţi noi cu participare străină la capitalul social. În funcţie de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (28,39% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (18,66%), şi transport, depozitare şi comunicaţii (17,86%).
La finele mai aprilie 2023, în România existau 247.128 de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 68,3 miliarde de dolari.
Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 52.207 (capital subscris de 4,049 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,63 miliarde de dolari, în 5.941 de firme.
Potrivit experților Accace, exceptând anumite activități și industrii care ar putea implica o serie de restricții suplimentare, operaționalizarea unui business în România este facilitată, în general, tuturor investitorilor străini cu condiția ca aceștia să poată demonstra legalitatea activității lor. Cea mai importantă etapă pe care business-ul străin ar trebui să o parcurgă pentru a deveni operațional în condiții optime este înființarea unei societăți comerciale române sau a unui sediu secundar al societății mamă.
În conformitate cu legislația din România, anumite activități necesită o autorizare prealabilă înregistrării (instituțiile de credit, brokerii de asigurare, societăți de pensii, vânzarea armelor de foc și a muniției), sau ulterioară înregistrării societății, respectiv anterioară începerii activității (agenții de ocupare a forței de muncă, societățile de transport).
Conform Accace, majoritatea business-urilor care urmăresc extinderea în România optează pentru deschiderea unei societăți comerciale cu răspundere limitată (SRL).